בעיות שינה אצל תינוקות וילדים
שינה מספקת היא עניין חיוני לבריאותם ולהתפתחותם של ילדים צעירים, אך ישנם כאלה שחווים בעיות שינה בשלב כלשהו בילדותם. הפרעות שינה אצל ילדים לא צפויות להימשך לאחר גיל ההתבגרות אבל יכולות להפריע להתנהגותם ולפגוע באיכות החיים הכללית שלהם.
כמה שעות תינוקות וילדים צריכים לישון?
- תינוקות מגיל 0-3 חודשים: 14-17 שעות שינה ביממה
- בגיל 4-11 חודשים: 12-15 שעות שינה
- בגיל שנה עד שנתיים: 11-14 שעות שינה
- בגיל שלוש עד חמש שנים: 10-12 שעות שינה
- בגיל שש עד גיל 13 שנים: 9-11 שעות שינה
- בגיל 14-17 שנים: 8-10 שעות שינה
ביעותי לילה
ביעותי לילה (Sleep Terrors) מתבטאים ביקיצה פתאומית משינה עמוקה, לרוב בשליש הראשון של הלילה, בבכי או בצעקות רמות. הילדים נראים מבוהלים וקשה מאוד להרגיע אותם או לתקשר איתם במשך דקות ארוכות. לרוב הם אינם זוכרים דבר מהאירוע בבוקר.
ההפרעה אינה מתרחשת בשל מצוקה רגשית, מדובר בפעילות אוטומטית מתוך שינה. אין צורך בבירור רפואי או בבדיקת שינה למעט מקרים שבהם יש חשד להפרעה ממקור אחר בהתאם לשכיחות ולאופי האירועים. הקפדה על שעות שינה מספקות לפי גיל הילדים והימנעות מצריכת קפאין יכולות לסייע להפחתת תדירות האירועים.
הליכה בשינה ("סהרוריות")
מצב שבו הילדים נעים ומתהלכים תוך כדי שינה בלי להיות מודעים למעשיהם, ולרוב לא זוכרים את האירוע בבוקר. תופעה זו נפוצה יותר בקרב בנים, לרוב בגיל 10-12.
כמו ביעותי לילה, גם במקרה זה ההפרעה אינה מתרחשת בשל מצוקה רגשית אלא זו פעילות אוטומטית מתוך שינה. לכן אין צורך בבירור רפואי או בבדיקת שינה, אלא במקרים שבהם יש חשד להפרעה ממקור אחר בהתאם לשכיחות ולאופי האירועים. הקפדה על שעות שינה מספקות לפי גיל הילדים והימנעות מצריכת קפאין יכולות לסייע להפחתת תדירות האירועים.
הפסקות נשימה בשינה
הפסקות נשימה חסימתית בשינה אצל ילדים הן לרוב תוצאה של שקדים או של אדנואיד (רקמה בלוע שיכולה להגיע לגודל שחוסם את מעבר האוויר) מוגדלים. במצב זה קיימות הפסקות נשימה תכופות, לעיתים הן מתרחשות כמה פעמים בשעה. חשוב לדעת - אין סכנת חנק! הנשימה מתחדשת עצמונית לאחר פרק זמן לא ארוך, אבל איכות השינה של הילדים נפגעת וייתכנו עם הזמן גם השפעות לרעה על ההתפתחות, התפקוד היומיומי והבריאות.
התסמינים העיקריים של הפסקות נשימה חסימתיות בשינה הן נחירות ו/או נשימה רועשת במהלך השינה, שינה בפה פתוח והשתנקויות. הפרעת נשימה עלולה להוביל להפרעות בגדילה, בעיות במבנה הלב, הפרעות במבנה הלסת והפנים, בעיות קשב וריכוז ועייפות רבה במהלך היום.
בבדיקת שינה מעריכים את תדירות הפסקות הנשימה ואת מספרן הממוצע בשעה על מנת להגדיר את חומרת הבעיה ולהתאים את הטיפול הנדרש. בדרך כלל הטיפול בהפסקות הנשימה יהיה הליך ניתוחי להקטנת השקדים ו/או האדנואיד.
הפרעות שינה נוספות
בעיות אחרות, שאינן קשורות להפסקות נשימה ולעיתים מצריכות בדיקת שינה, כוללות הפרעות בתזמון שינה, קשיים בהירדמות, נדודי שינה, התעוררויות מרובות במהלך הלילה ללא סיבה ברורה, חריקת שיניים, דיבור מתוך שינה, עייפות יתר במהלך היום ועוד.
מידע שימושי ויצירת קשר
השירות ניתן באופן ציבורי על ידי קופות החולים באמצעות טופס התחייבות (טופס 17) בסטנדרט של רפואה פרטית. אפשר גם לקבל שירות פרטי בתשלום.