מהי תסמונת הפסקות נשימה בשינה?
הפסקות נשימה בשינה הן הפרעה חסימתית של דרכי הנשימה העליונות, כלומר חסימה זמנית חלקית או מלאה של דרכי האוויר המתרחשת בשינה בלבד. המצב מוגדר כהפרעה רק כשישנם חמישה אירועים ויותר של הפסקות נשימה בכל שעת שינה.
התסמונת מאופיינת בנחירות, יובש בפה, תחושה לא רעננה ביקיצה, עייפות ואף ישנוניות יתר ביום שיכולה להביא לנטייה להירדמות במצבים פסיביים (מצבים שבהם אנשים פעילים פחות כמו ישיבה, קריאה והאזנה ממושכת). ייתכנו גם יקיצות ליליות ומתן שתן תכוף במהלך הלילה וכאבי ראש ביקיצה.
מכשיר BPAP הוא טיפול שמרני, יעיל ונפוץ לבעיות שינה הנגרמות על ידי הפרעה חסימתית בנשימה.
מדוע זה קורה?
ההפרעה מתרחשת בלוע (באזור הגרון) והסיבות העיקריות לכך הן:
- אנטומיה: מבנה צר של דרכי האוויר בלוע
- רפיון יתר של שרירי הנשימה בלוע
- צמצום קוטר דרכי האוויר בשל השמנה
התוצאה היא היצרות וחסימה זמנית של מעבר האוויר והפסקת או עצירת נשימה זמנית קצרה, שאחריה מתחדשת הנשימה אוטומטית. הנחירה היא הרעש הנוצר בעקבות מעבר האוויר בדרכי הנשימה הרפויות. יכולות להיות כמה סיבות להפרעה - מספיקה שאחת מהן תופיע אך לעיתים קיימות כמה באותו הזמן.
האם זה מסוכן?
לא באופן מידי, אך כן ישנו נזק בריאותי מצטבר בטווח הארוך. הפסקות הנשימה הן רק עצירה זמנית של הנשימה. אפשר לדמות זאת לעצירת נשימה בעת צלילה בבריכה. אין סכנה להפסיק לנשום אחת ולתמיד, גם אם חשים לעיתים תחושת מחנק לא נעימה (את רוב האירועים לא מרגישים). רפלקס הנשימה תמיד נכנס לפעולה והאדם חוזר לנשום.
עם זאת, לסובלים מהפרעה בדרגה משמעותית יש קושי באיזון לחץ הדם ורמות הסוכר, סיכון מוגבר ללקות במחלות לב ובאירועים מוחיים, ותאונות דרכים ותאונות עבודה. ההפרעה גם עלולה להשפיע על ירידה בזיכרון, ואצל גברים ההפרעה יכולה לתרום לאין אונות.
כיצד מטפלים?
ההחלטה על הצורך ועל דרכי הטיפול תלויה בדרגת החומרה של ההפרעה ובמאפיינים הקשורים בנבדק (מחלות רקע ותסמינים מדווחים). דרגת החומרה נקבעת לפי מספר הפסקות הנשימה החלקיות או המלאות בשעה (AHI-apnea hypopnea index).
בדרך כלל, הפסקות נשימה בשינה מטופלות באמצעות מכשיר בשם CPAP, המזרים לדרכי הנשימה אוויר בלחץ גבוה יותר מאשר האוויר שבחדר, ובכך מונע את הפסקות הנשימה ומפחית את הרעש נחירות הנלווה להן.
זהו הטיפול היעיל ביותר בהפרעה, אבל לעיתים קיימת תחלואת רקע או בשל חומרת ההפרעה צפיפות הפסקות נשימה חמורה ביותר, או שנוצרות ירידות משמעותיות בריווי החמצן, ואז יש צורך במכשיר מסוג BPAP. מכשיר זה מאפשר לטפל באמצעות לחצי אוויר גבוהים יותר ומפחית את הזרמת האוויר בעת הנשיפה על מנת שהנשיפה תהיה קלה יותר.
איך נעשית התאמת הטיפול?
צוות מכון השינה יוצר קשר עם המטופלים לקביעת תאריך הגעה למרפאת ה-BPAP. הביקור במכון השינה נערך במהלך שעות היום. במרפאה פוגשים טכנאי/ת BPAP ורופא/ת ריאות שמתאימים מכשיר המתאים לצורכי המטופלים (לחץ אוויר, סוג מסכה המתאים למבנה הפנים וכדומה).
בסיום לאחר סיום תהליך הלמידה וההתאמה מופק מכתב מתאים שעמו פונים לקופות החולים לרכישת מכשיר לשימוש קבוע.
בסיכום המפגש מופק מכתב שעמו פונים לקופות החולים. המכתב מועבר לאחראי/ת הנשמה בקופת החולים שמשכירים מכשיר לשימוש קבוע.
נכתב בסיוע ד"ר עמית גרין, פסיכולוג מומחה לרפואת שינה וסמנכ"ל תפעול ומחקר של מערך מכוני השינה באסותא וד"ר לילך קמר, רופאת שינה, מנהלת רפואית של מערך השינה באסותא