סוגי טיפול סרטן קיבה

טיפול מקומי בסרטן קיבה – ללא גרורות

קביעת התכנית הטיפולית מורכבת ותלויה בשלב המחלה, מיקום הגידול, וכן במצב המטופל\ת, מחלות הרקע והעדפותיהם. לרוב ההחלטה מתקבלת בצוות רב תחומי שיכול לכלול אונקולוגים\ות (הן מומחים לכימותרפיה והן מומחים לרדיותרפיה), רדיולוגים \ות(המפענחים את בדיקות ההדמיה), כירורגים\ות ועוד.
מטרת הטיפול היא להביא לריפוי כלומר להוציא את הגידול ללא שארית ולהוריד את הסיכוי לחזרת המחלה.
 
אפשרויות טיפוליות כוללות:
  • ניתוח בלבד - בגידולים שטחיים וללא בלוטות נגועות
  • כימותרפיה טרום ניתוחית (נאואדג'וונטית) לחודשיים, ניתוח וכימותרפיה משלימה (אדג'וונטית) לחודשיים נוספים - בגידולים יותר עמוקים ו\או עם בלוטות נגועות. מטרת הכימותרפיה להוריד את הסיכון לחזרת המחלה לאחר הניתווח.
  • קרינה עם מינון קטן של כימותרפיה ואז ניתוח - בעיקר בגידולים במעבר בין הושט לקיבה. הקרינה ניתנת כל יום, חמישה ימים בשבוע, במשך כחמישה שבועות עם טיפול כימותרפיה נמשך כמה שעות פעם בשבוע.
  • ניתוח ואז כימותרפיה משלימה לשישה חודשים.
 

ניתוחים לסרטן קיבה

ישנם ניתוחים להסרה חלקית או מלאה של הקיבה והבלוטות האזוריות, כתלות במיקום הגידול ומידת התפשטותו. הניתוח יכול להתבצע בשיטה פתוחה או לפרוסקופית לפי העדפת הכירורג\ית. הניתוחים מתבצעים בהרדמה מלאה, האשפוז לאחר הניתוח נמשך ימים עד שבועות, ולאחר הניתוח תקבלו לווי צמוד של הצוות הרפואי, הסיעודי והתזונתי עד לחזרה לאכילה וכן טיפול לכאבים ופיזיותרפיה במקרה הצורך.
פעמים רבות לאחר הניתוח יש צורך לאכול מנות קטנות לעיתים קרובות, להמנע ממזונות מסוימים, וכן יש לעקוב אחרי רמות ברזל, B12 וחומצה פולית כדי לראות שלא מתפתחים חסרים.
אצל חלק מהחולים\ות מתפתחת "תסמונת הצפה" לאחר הניתוח (Dumping syndrome) כתוצאה ממעבר מהיר מדי של האוכל למעי הדק.
התסמונת יכולה להתבטא בסחרחורת, דופק מהיר וכאבי בטן כחצי שעה לאחר הארוחה. כדי להמנע מכך חשוב לאכול לאט, ארוחות קטנות ותכופות, לא לשתות יחד עם האוכל, לאכול מזון עשיר בחלבונים ובפחמימות עמילניות ופחות בסוכר פשוט, לנוח לאחר האוכל.
בגידולים מוקדמים מאד ניתן להוציא את הגידול בצורה אנדוסקופית.
 

כימותרפיה לסרטן קיבה מקומי

הטיפול ניתן בעירוי באשפוז יום והמשך עירוי בבקבוקון ביתי ליום או יומיים נוספים, או שילוב של עירוי וכדורים. לרוב תתבקשו להגיע לאשפוז יום פעם בשבועיים או שלושה למשך מספר שעות כדי לקבל את העירוי.
לרוב יומלץ לפני תחילת הטיפול להכניס עירוי קבוע, הקרוי "פורט", ונמצא בבית החזה העליון. הפורט מוכנס בניתוח קטן, בהרדמה מקומית, במכון ההדמיה וגורם לאי נוחות קלה ביום-יומיים הראשונים. ניתן להשתמש בו במקום עירוי בזרוע כשיש קושי באיתור וריד בזרוע או כשצריך לתת טיפול עם עירוי בבית. בסיום הטיפולים ניתן להוציאו בקלות. 
תופעות הלוואי תלויות בפרוטוקול הנבחר:
  • XELOX , FOLFOX יכולים לגרום ל: בחילות (תקבלו טיפול מונע יעיל מאד נגד בחילות), שלשולים (תצויידו בתרופות שיש לקחת במקרה שמופיעים שלשולים), ירידה בספירות הדם (לפני כל טיפול יש לבצע ספירת דם), רגישות לקור בימים הראשונים, פצעים בפה ואודם בכפות הידיים והרגליים, אלרגיה בזמן מתן העירוי, ונימול בכפות הידיים או הרגליים.
    הרופא\ה המטפל\ת יסבירו בפירוט על ההתמודדות עם תופעות הלוואי האפשרויות. רבים מהמטופלים לא סובלים כלל משום תופעת לוואי.
  • FLOT – בנוסף לתופעות הלוואי האמורות לעיל, פרוטוקול זה יכול לגרום גם לנשירת שיער אצל חלק מהמטופלים.
 
 

טיפול בסרטן קיבה גרורתי

עיקר הטיפול כולל כימותרפיה ולעיתים תוספת של טיפולים ביולוגים. מטרת הטיפול להאריך את החיים ולשפר את איכות החיים. לעיתים רחוקות יבוצעו בשלב זה גם ניתוחים או טיפולי קרינה.
ישנם פרוטוקולים שונים של כימותרפיה לסרטן קיבה גרורתי, האונקולוג\ית המטפל\ת יציעו לכם את האפשרויות המתאימות.
בכ- 20% ממקרי סרטן הקיבה הגרורתי יש ביטוי ביתר של HER2 על תאי הגידול, במקרים אלו ניתן להוסיף טיפול ביולוגי המכוון נד חלבון זה בשם טרסטוזומב (הרצפטין) לקו הראשון דרך סל הבריאות וכן טיפולים ביולוגים נוספים בקווים הבאים.
בכ- 3% ממקרי סרטן הקיבה (וכן גידולים נוספים) קיים בגידול שינוי בשם MMR-D/MSI-H המאפשר טיפול בתרופות המפעילות את מערכת החיסון נגד הגידול (אימונותרפיה כגון פמברוליזומב (קיטרודה) או ניבולומב (אופדיבו).
בחלק מהמקרים נבצע גם צביעה לחלבון הקרוי PDL1 על תאי הגידול, היכול להצביע על התאמה לאימונותרפיה בנוסף לכימותרפיה.

 

מידע שימושי

כאמור, כל הטיפולים במכון ניתנים במתכונת ציבורית, כלומר כנגד טופס התחייבות (טופס 17) של קופת החולים* וללא עלות למטופל.

*בהתאם לתנאי הזכאות הנקבעים ע"י קופת החולים

כדי לבדוק את ההתאמה לטיפול יש להיפגש תחילה עם רופא מומחה באסותא.

 

המכונים האונקולוגיים של אסותא פעילים 07:00-19:00, כדי לאפשר למטופלינו לבחור את הזמן המתאים ביותר עבורם לטיפול.

לכל אחד מהמכונים האונקולוגיים שלנו צמוד חניון מסודר.

 

יצירת קשר

מכון כימותרפיה

דוא"ל: cimo@assuta.co.il

טלפון: 03-7645177

 

מכון רדיותרפיה

דוא"ל: radiorh@assuta.co.il

טלפון: 03-7645303

 

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ