איך מאבחנים סרטן לבלב?

אבחון של סרטן הלבלב יכול להתבצע במספר אופנים, ולרוב נדרשות מספר בדיקות לצורך אבחנה סופית.

בדיקות דם

גידול סרטני בלבלב מייצר חלבון הנקרא CA 19-9   או CEA, המכונה סמן גידול (מרקר) וניתן לזהות אותו בבדיקת דם. בדיקה זו ומעקב אחר ערכי החלבון מסייעים גם בהמשך הדרך בטיפול במחלה, והבנה לגבי ההתקדמות שלה. ישנן סיבות רפואיות מגוונות אחרות היכולות לגרום לעליה בסמן זה ולכן אינו ספציפי לסרטן לבלב.

 

בדיקות הדמיה לאבחון המחלה וחיפוש ממצאים נוספים

אולטראסאונד במהלך הבדיקה בוחנים את האיברים הפנימיים באמצעות גלי קול. ניתן לבצע אותה כבדיקה חיצונית באמצעות העברת מתמר על הבטן, או כבדיקה אנדוסקופית דרך הקיבה, כמו בגסטרוסקופיה, בבדיקה הנקראת אולטראסאונד אנדוסקופי (EUS).

סריקת CT - בדיקת ההדמיה הנפוצה לאבחון המחלה הינה סריקת CT – בדיקה המראה את הרקמות והאיברים באמצעות סורק ממוחשב. הבדיקה מהירה מאד ואינה כואבת. לעתים ניתנת לפני הבדיקה זריקת חומר ניגוד (יוד) ו\או ניתן חומר ניגוד בשתייה, כדי לצבוע אזורים מסוימים ולגרום להם להיראות ברור יותר בסריקה.

סריקת MRI של הבטן העליונה- בדיקה זו דומה לסריקת CT אך משתמשת בשדה מגנטי עוצמתי ובגלי רדיו במקום בקרינה מייננת, ובאמצעותה ניתן לבנות תמונות חתך רוחביות של הגוף.

סריקת PET-CT הנעשית ע"י הזרקת סוכר רדיואקטיבי וצילום במצלמה הבוחנת את קליטת הסוכר באברים השונים. ככל שיש יותר פעילות מטבולית באיבר, תהיה יותר קליטה של סוכר. אזורים בהם יש סרטן לרוב קולטים יותר סוכר אך גם אזורים של דלקת, שבר וכו' כך שמתבצעת השוואה לבדיקת CT שנלקחת בו זמנית כדי לפרש את הממצאים.

 

ביצוע ביופסיה לקבלת חומר פתולוגי אבחנתי

לאחר שבבדיקות ההדמיה מזהים חשד לסרטן לבלב, ובודקים האם יש ממצאים מרוחקים (גרורות), לרוב נרצה לוודא את האבחנה ע"י ביופסיה.

מטרת הביופסיה היא דגימה של רקמה או תאים מהגידול הסרטני, כדי לבחון אותם מיקרוסקופית. ניתן לבצע זאת בבדיקת ה EUS או לעיתים בביופסיה חיצונית תחת אולטראסאונד או CT. הדגימה נשלחת למכון הפתולוגי ולאחר מספר שבועות מקבלים תשובה של האבחנה.

 

באיזה שלב המחלה?

גידולי הלבלב יכולים להתייצג כמחלה מקומית, ללא גרורות, ואז חשוב מאד לאפיין את מיקום הגידול והקרבה לכלי הדם כדי לבדוק האם הגידול נתיח או לא. 

 

אם הגידול נתיח, יתבצע דיון עם הרופאים\ות הכירורגים והאונקולוגים האם להתחיל בכימותרפיה או בניתוח.

אם הגידול מקומי, לא נתיח אך פוטנציאלית יכול להפוך לנתיח, מתחילים בכימותרפיה.

במקרים אחרים המחלה תתגלה בשלב גרורתי, או בשלב מתקדם מקומית ולא נתיח, ואז הטיפול העיקרי הוא כימותרפי.

 

מידע שימושי

כאמור, כל הטיפולים במכון ניתנים במתכונת ציבורית, כלומר כנגד טופס התחייבות (טופס 17) של קופת החולים* וללא עלות למטופל.

*בהתאם לתנאי הזכאות הנקבעים ע"י קופת החולים

כדי לבדוק את ההתאמה לטיפול יש להיפגש תחילה עם רופא מומחה באסותא.

 

המכונים האונקולוגיים של אסותא פעילים 07:00-19:00, כדי לאפשר למטופלינו לבחור את הזמן המתאים ביותר עבורם לטיפול.

לכל אחד מהמכונים האונקולוגיים שלנו צמוד חניון מסודר.

 

יצירת קשר

מכון כימותרפיה

דוא"ל: cimo@assuta.co.il

טלפון: 03-7645177

 

מכון רדיותרפיה

דוא"ל: radiorh@assuta.co.il

טלפון: 03-7645303

 

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ