אילו סוגי ניתוחים קיימים בסרטן המעי הגס?

ברוב המקרים מסירים חלק משמעותי מהמעי, כולל "שורש המעי" (נקרא "מזנטריום" וכולל את העורק שמגיע לאזור, הווריד שיוצא ממנו וכל אגן הניקוז הלימפטי שבמקום). פרוצדורה זו חשובה כדי להוציא את כל הבלוטות המנקזות את המקטע של המעי שבו נמצא הגידול ולבחון האם יש בהן תאים ממאירים.

 

סוגי הניתוחים הקיימים בתחום

  • ניתוח לכריתת המעי הגס הימני ((Right Hemicolectomy. בניתוח זה נכרת המעי הגס הימני החל מהמעי הדק הסופי ועד לאמצע המעי הרוחבי, כולל התוספתן.
  • ניתוח לכריתת המעי הגס השמאלי (Left Hemicolectomy). בניתוח זה נכרת המעי הגס השמאלי – החל מאמצע המעי הרוחבי ועד לסוף המעי היורד.
  • ניתוח לכריתת הסיגמה (Sigmoidectomy), החלק שבמעי הגס המשאלי שלפני הרקטום. בניתוח זה נכרתת הסיגמה החל מהמעי היורד ועד לרקטום העליון.
  •  בחלק מהמקרים יש צורך להוציא את רוב המעי או את כולו, כגון כשיש עשרות פוליפים בכל חלקי המעי:
  • ניתוח לכריתה תת שלמה של המעי (Sub Total Colectomy). בניתוח זה נכרת מרבית המעי הגס, כולל המעי הימני, הרוחבי, המעי השמאלי וחלק מהסיגמה.
  • ניתוח לכריתה שלמה של המעי הגס (Total Procto Colectomy). ניתוח לכריתת כל מרכיבי המעי הגס כולל הרקטום ושרירי פי הטבעת. בגידולים של הרקטום ישנם לרוב שני סוגי ניתוחים:
  • ניתוח לכריתת הרקטום הנמוך ופי הטבעת (Abdomino Perineal Resection). בניתוח זה מבוצעת כריתה של הרקטום כולל פי הטבעת ושרירי הסוגרים.
  • ניתוח לכריתת הרקטום (Anterior Resection). בניתוח זה נכרת הרקטום כולל חלק מהסיגמה ומבוצע חיבור בין המעי היורד או הסיגמה לרקטום התחתון.

 

אילו טכניקות ניתוחיות קיימות?

קיימות 3 טכניקות ניתוחיות - גישה פתוחה, גישה לפרוסקופית (זעיר-פולשנית) וגישה רובוטית

לא תמיד כל גישה מתאימה לכל מנותח (למשל, מנותח שעבר ניתוח בטן קודם צפוי להציג הידבקויות רבות בחלל הבטן שלו, מה שלא יתאים לניתוח לפרוסקופי), אולם מנותח שמתאים ל-3 הגישות יכול לבחור את הגישה העדיפה עליו, בהתייעצות עם הרופ\הא.

חשוב לזכור שהגישות, כשמן כן הן - גישות: לאחר שהרופא "ניגש" אל המעי (באופן פתוח, זעיר או רובוטי) והגיע אליו, הוא יבצע בניתוח עצמו בדיוק את אותן פעולות (כריתת הנגע הסרטני עם כל חלק המעי שסביבו וחיבור חלקי המעי שנותרו).

 

הגישה הפתוחה (Open Surgery)

זוהי הגישה הניתוחית ה"קלאסית" לניתוח לטיפול וריפוי של סרטן המעי הגס. מדובר בניתוח בטן שכיח, שמאות כמותו נעשים בישראל מדי שנה. הוא מבוצע בהרדמה מלאה ובמהלכו מבצע\ת הכירורג\ית חתך בבטן התחתונה (ביצוע החתך הופך אותו לניתוח ב"גישה פתוחה"), דרכו הוא מבצע את הפעולות הניתוחיות השונות. יתרונות גישה זו כוללים חשיפה רחבה יותר, היא קלה יותר למנתח\ת, ומאפשרת השגת שליטה טובה יותר בחולים שעברו מספר ניתוחים בחלל הבטן, או בגידולים גדולים המערבים איברים נוספים בחלל הבטן.

 

הגישה הזעיר-פולשנית (לפרוסקופית) (Laparoscopic Surgery)

המהפכה הלפרוסקופית (זעיר-פולשנית) ברפואה לא פסחה גם על ניתוחי המעיים, וכיום מבוצעים חלק מהניתוחים באמצעות פתיחת נקבים זעירים (במקום חתך לרוחב הבטן), דרכם מוכנסים כלי ניתוח ארוכים ומיוחדים ומצלמה משוכללת המשדרת למסך טלוויזיה גדול את פנים הבטן, בהגדלה ניכרת ובאיכות טובה יתרונות הלפרוסקופיה: הקטנת החתך הניתוחי, תוצאות קוסמטיות משופרות, קיצור זמן הניתוח והאשפוז ואיבוד מופחת של דם במהלך הפרוצדורה.

 

הגישה הרובוטית  (Robot-Assisted Laparoscopic Surgery)

כריתת מעי בגישה רובוטית היא "המילה האחרונה" בניתוחי מעיים בעולם, והיא נעשית באמצעות רובוט משוכלל בשם דה וינצ'י, שהרופא\ה המנתח\ת מפעיל\ים (לא מדובר בניתוח "אוטומטי" שמבוצע על ידי הרובוט, אלא בכלי-עזר טכנולוגי מתקדם שמסייע למנתח\ת ופועל במדויק על פי הנחיותיו\ה). במצלמת הרובוט מתקבלת תמונה תלת-ממדית שמאפשרת דיוק רב . הידיים הרובוטיות  מאפשרות לבצע תנועות שהיו בלתי אפשריות עד כה, כמו סיבוב של 360 מעלות.

קביעת תוכנית הטיפול מבוססת על דירוג הסרטן המצוין בסולם TNM. משמעות ראשי התיבות היא Tumor -מידת חדירת הגידול לשכבות המעי ורקמות סמוכות, lymph Nodes - מעורבותן של בלוטות הלימפה האזוריות במחלה (שני פרמטרים אלו נקבעים לפי החומר הפתולוגי שהוצא בניתוח) ו-Metastasis - קיומן או היעדרן של גרורות (שנקבע לפי ההדמיה שנעשתה לפני הניתוח).

דירוג TNM מתורגם ל-4 השלבים (Stages) של המחלה הממארת (III ,II ,I ו-IV) - ככל שהמספר גדול יותר, כך המחלה מתקדמת ומפושטת יותר ודורשת אמצעי טיפול עוצמתיים יותר כדי למגר אותה. שלבים 1 ו-2 מתארים מחלה מקומית, שלב 3 מתאר מחלה שיש בה מעורבות של הבלוטות ושלב 4 מציין מחלה גרורתית.

 

 

מידע שימושי

כאמור, כל הטיפולים במכון ניתנים במתכונת ציבורית, כלומר כנגד טופס התחייבות (טופס 17) של קופת החולים* וללא עלות למטופל.

*בהתאם לתנאי הזכאות הנקבעים ע"י קופת החולים

כדי לבדוק את ההתאמה לטיפול יש להיפגש תחילה עם רופא מומחה באסותא.

 

המכונים האונקולוגיים של אסותא פעילים 07:00-19:00, כדי לאפשר למטופלינו לבחור את הזמן המתאים ביותר עבורם לטיפול.

לכל אחד מהמכונים האונקולוגיים שלנו צמוד חניון מסודר.

 

יצירת קשר

מכון כימותרפיה

דוא"ל: cimo@assuta.co.il

טלפון: 03-7645177

 

מכון רדיותרפיה

דוא"ל: radiorh@assuta.co.il

טלפון: 03-7645303

 

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ