בדיקת קולונוסקופיה

קולונוסקופיה היא "בדיקת הבחירה" (Gold Standard)  לאבחון סרטן המעי הגס.

ההתוויות הנוכחיות של הבדיקה כוללות:

  • מטופלים עם סרטן מעי גס בקרובי משפחה מדרגה ראשונה (ביצוע הבדיקה מגיל 40 או 10 שנים קודם לגיל שבו פרץ הסרטן - המוקדם מביניהם)
  • מטופלים שיש להם מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית
  • מטופלים עם תסמונות תורשתיות המגדילות את הסיכון לסרטן המעי הגס) כגון HNPCC ועוד)
  • אנשים עם רקע של פוליפים או של מחלות ממאירות במעי הגס

בנוסף, קיימת הוראה לבדיקה לכל מי שנתגלה אצלו דם סמוי בצואה בבדיקת סקר ולכל מטופל שמדווח על שינויים אופייניים וסימפטומים מחשידים (בהם כאבי בטן, שינויים בהרגלי היציאות ודם בצואה).

לפני הבדיקה יש ליטול חומר משלשל ולאכול לפי תפריט מסויים, וזאת במטרה לנקות את המעי הגס לחלוטין (כך שהרופא\ה הבודק\ת יוכלו להביט בתשומת לב, ולא לפספס אף פרט)..

הבדיקה עצמה מבוצעת על ידי רופא\ה גסטרואנטרולוג\ית (שהתמחותו מערכת העיכול והכבד), לאחר טשטוש קל ("סדציה") של המטופל. היא מבוצעת באמצעות צינור גמיש שבקצהו מצלמה פנס ומכשירים שונים. הרופא\ה מחדירים את המכשיר לפי הטבעת של המטופל, ומתקדמים לאט ובעדינות במעלה המעי הגס שלו - בעודם תר אחר פוליפים או שינויים אחרים.

אם נמצא פוליפ, הרי שניתן לכרות אותו תוך כדי ביצוע הפעולה, כל פוליפ שנכרת נשלח לביופסיה, שבה יעבור ניתוח היסטולוגי תחת מיקרוסקופ (כדי לוודא את רמת הסיכון שלו לממאירות). הבדיקה עצמה נמשכת דקות 20-30 דקות.

ככל פעולה פולשנית, גם קולונוסקופיה כרוכה בסיכונים, אם כי פרופיל הבטיחות שלה גבוה. הסיכונים המרכזיים כוללים דימום, זיהום ופרפורציה (נקב של המעי, שבמקרים מסוימים מחייב ניתוח כדי לתקנו והשכיחות שלהם נמוכה מאד.

בישראל נערכות כ-118,000 קולונוסקופיות בשנה - כ-20,000 הן המשך לדם סמוי חיובי בצואה, עוד כשליש כבדיקות דיאגנוסטיות (אבחנתיות) בעקבות תלונות של מטופלים על תסמינים או כבדיקות סקירה וחלק ניכר מהיתר כבדיקות לאוכלוסייה בסיכון גבוה.

מכיוון שקולונוסקופיה היא בדיקה בעלת אמינות גבוהה מאוד (הרופא\ה רואים את המעי בעיניהם, בהגדלה), במשך כמה שנים לאחר ביצועה, המטופל לא נדרש לבצע דם סמוי בצואה. זאת משום שהפוליפים גדלים באיטיות - ואם לא נמצא פוליפ כעת, הרי שייקח לו כמה שנים כדי לגדול, אם בכלל.

 

מהי קולונוסקופיה וירטואלית?

למרות שמה המטעה - קולונוסקופיה וירטואלית (Virtual Colonoscopy) אינה דומה בכלל לקולונוסקופיה "רגילה" - אלא היא פשוט צילום CT של המעיים. היתרון הגדול של הבדיקה הוא שהיא אינה פולשנית (כשם ש-CT ראש או צילום חזה אינם פולשניים).

מנגד, לבדיקה יש שלושה חסרונות ברורים שחשוב לקחת אותם בחשבון: נעשה בה שימוש בקרינה (כמו כל צילום CT), היא מחייבת ניקוי יסודי כמו  בקולונוסקופיה רגילה וחשוב מכל - גילוי של פוליפים במהלך הבדיקה יחייב את המטופל לעבור לקולונוסקופיה "רגילה" (כדי לכרות אותם).

קולונוסקופיה וירטואלית מאפשרת סריקה לא פולשנית של כלל איברי הבטן והאגן, וכן הדגמה של רירית ודופן המעי. הבדיקה מאפשרת גילוי פוליפים בשלב מוקדם, טרם הפיכתם לסרטניים. קולונסקופיה וירטואלית מאפשרת לזהות את כלל הפוליפים בגודל 10 מ"מ ומעלה. לגבי פוליפים קטנים, שיעור הגילוי יורד ככל שמדובר בנגעים קטנים יותר.

הבדיקה מומלצת במקרים שלא ניתן לבצע את הקולונוסקופיה הרגילה.

 

הדור הבא של בדיקות המעי הגס

בנוסף לקולונוסקופיה וקולונוסקופיה וירטואלית, בקרוב ניתן יהיה לבצע בדיקה באמצעות "גלולת הסקירה למעי הגס". מדובר באותה "גלולת מצלמה" המוכרת מהשנים האחרונות בה הוכנסו שינויים ייחודיים על מנת להתאימה גם לסקירת המעי הגס.

בשנים האחרונות הקפסולה למעי הגס נמצאת בשלבים שונים של ניסויים קליניים בארץ ובארה"ב. היתרון שלה מבחינת המטופל הוא, כמובן, גדול: במקום לבצע קולונוסקופיה בטשטוש או צילום וירטואלי במכון דימות - כאן רק צריך לבלוע גלולה, שאחר כך תפוענח ותיתן את התוצאות המלאות.

החיסרון: גם בבדיקה זו יש צורך לנקות את המעי ע"י חומרים משלשלים.. בנוסף, כל ממצא שמתגלה מחייב להשלים קולונוסקופיה רגילה לצורך טיפול ו/או נטילת דגימות מהנגע. בינתיים, מכל מקום, היא נמצאת באישורים רגולטוריים ולא ניתן להשיגה באופן מסחרי.

כמו כן קיימות  בדיקות דם, שתן וצואה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. בעתיד הקרוב צפויה להיכנס לשוק בישראל בדיקת דם לגילוי מוקדם של מספר סוגי סרטן, כולל סרטן המעי הגס אבל הבדיקה עדיין לא יעילה מספיק בגילוי פוליפים וגידולים קטנים.

 

 

מידע שימושי

כאמור, כל הטיפולים במכון ניתנים במתכונת ציבורית, כלומר כנגד טופס התחייבות (טופס 17) של קופת החולים* וללא עלות למטופל.

*בהתאם לתנאי הזכאות הנקבעים ע"י קופת החולים

כדי לבדוק את ההתאמה לטיפול יש להיפגש תחילה עם רופא מומחה באסותא.

 

המכונים האונקולוגיים של אסותא פעילים 07:00-19:00, כדי לאפשר למטופלינו לבחור את הזמן המתאים ביותר עבורם לטיפול.

לכל אחד מהמכונים האונקולוגיים שלנו צמוד חניון מסודר.

 

יצירת קשר

מכון כימותרפיה

דוא"ל: cimo@assuta.co.il

טלפון: 03-7645177

 

מכון רדיותרפיה

דוא"ל: radiorh@assuta.co.il

טלפון: 03-7645303

 

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ