החלפת מסתם אאורטלי TAVI

מהו המסתם האאורטלי?

הלב הוא המכונה החשובה ביותר בגופנו. הלב האנושי מכיל 4 מסתמים (שניים בצד הימני ושניים נוספים בצד השמאלי), אלה נפתחים ונסגרים לסירוגין עם כל פעימה ותפקידם לעזור ללב לשמור על זרימת הדם בכיוון הנכון. כל מסתם הוא חד-כיווני ומפנה את הדם פנימה אל הלב, או החוצה ממנו.

המסתם האאורטלי נמצא בצד השמאלי של הלב במוצא הלב, במקום שבו הוא מתחבר לאבי העורקים (בלועזית: אאורטה). עם השנים המסתם עלול להסתייד ועקב כך פתיחתו הופכת מוגבלת. היצרות זו של המסתם עלולה להוביל לאי-ספיקת לב ובשלבים מתקדמים אף לגרום למוות. 

Transcatheter Aortic Valve Implantation- פרוצדורה חדשנית ופורצת דרך המבוצעת באסותא מאפשרת להחליף את אחד המסתמים הפגומים מבלי לבצע ניתוח לב פתוח.

איך מטפלים במסתם פגום?

עד כה הטיפול המקובל היה להחליף את המסתם שהוצר בניתוח לב פתוח, אולם מדובר בניתוח מורכב, בפרט אם לוקחים בחשבון שרבים מהמטופלים שנדרשים לעבור את הניתוח הם אנשים מבוגרים עם מחלות רקע נוספות.

מסיבה זאת, רופאים ומנתחים רבים ממליצים למטופלים לטפל במסתם הפגום באמצעות צנתור. במהלך הצנתור מחליפים את המסתם במסתם תותב חדש, שאותו מחדירים לגוף באמצעות צנתר (צינור שמוביל את המסתם החדש) - כל זאת בלי לפתוח את בית החזה, או להזדקק להרדמה, עובדה שמפחיתה משמעותית את הסיכונים והסיבוכים.

מה פירוש TAVI ומה מיוחד בשיטה זו?

TAVI הן ראשי תיבות של המילים Transcatheter Aortic-Valve Implantation או השתלת מסתם אאורטלי באמצעות צנתור. הטכנולוגיה פורצת הדרך פותחה בישראל, ומבוצעת בארץ בעשור האחרון. בשיטה זו מחליפים את המסתם הפגום במסתם ביולוגי (Bioprosthesis) באמצעות צינורית, וייחודה של השיטה טמון בכך שניתן לכווץ את המסתם התותב ולהחדיר אותו אל הגוף דרך עורקי המפשעה ועד הלב על גבי צינורית. כאשר מגיעים אל היעד - הלב, מבצעים את ההשתלה של המסתם התותב החדש בתוך המסתם האאורטלי המקורי. הפעולה אורכת כשעה.

אלו הכנות יש לבצע לפני צנתור TAVI?

מטופלים שעומדים לעבור צנתור TAVI יתבקשו לבצע מספר הכנות בתחומים שונים:

  • הערכה על-ידי רופא מצנתר המתמחה בהשתלת מסתמים, ובחלק מהמקרים על-ידי מנתח לב.
  • בדיקת CT מיוחדת לצורך פעולת TAVI .
  • תרשים א.ק.ג. עדכני.
  • בדיקת אקו לב.
  • בדיקות דם - ספירת דם מלאה, תפקודי קרישה, תפקודי כליות וכימיה בדם.
  • תרופות - יש להתייעץ עם הכירורג או עם הקרדיולוג על התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הפעולה. ניתן וצריך להמשיך תרופות נוגדות טסיות כמו אספירין, מיקרופירין, קרטיה, פלויקס, קלופיקס, ברלינטה ואפיאנט גם ביום הצנתור.
  • יש להפסיק תרופות נוגדות קרישה כמו קומדין, וורפרין, קסרלטו, אליקויס או פרדקסה.
  • צום - לרוב יש צורך לצום בין 6 ל-8 שעות לפני הפעולה, כמובן על פי הנחיית הרופא המנתח.
  • האשפוז לפני הפעולה מתבצע ערב קודם לצורך ההכנה. 

מתי ניתן לחזור לפעילות מלאה?

אחרי הפעולה נדרשת השגחה בטיפול נמרץ למשך יום או יומיים. רוב המטופלים יישארו להשגחה ולמנוחה בבית החולים למשך שלושה-ארבעה ימים ולאחר מכן יוכלו לחזור לביתם. החזרה לפעילות שגרתית מלאה אורכת לרוב כשבוע עד 10 ימים.

כמו בכל פעולה רפואית מסוג זה ישנם סיכונים או אפשרות לסיבוכים במהלך הפעולה ואחריה, אך בבית החולים אסותא ברמת החייל יש מערך תומך גדול עם יחידה לטיפול נמרץ שיכולה לתת את המענה הרפואי המלא אם אלה מתרחשים, למרות הסבירות הנמוכה.

איפה ועל-ידי מי מתבצעת הפעולה?

הפעולה מתבצעת בבית החולים אסותא רמת החייל על-ידי רופא קרדיאולוג-מצנתר.

מי יכול לבצע צנתור TAVI באסותא?

צנתור TAVI זמין למבוטחי קופות החולים מכבי, לאומית ומאוחדת ולמבוטחי ביטוחים פרטיים.

 

למידע נוסף על החלמה מניתוחי לב בבית, לחצו כאן >

היכן מבצעים את הבדיקה?

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ