יתרונות וחסרונות של PGD ו-PGS
לאבחון גנטי לפני השרשה (PGD) יש יתרונות רבים במקרים בהם זוגות מצויים בסיכון גבוה ללידת צאצא עם מחלה תורשתית מסוימת. ההליך מסייע לזוגות הנמצאים בסיכון להולדת תינוק עם מחלה גנטית או עם ליקוי גנטי, להימנע ממצב שבו, בשלב מתקדם בהריון, הם יגלו שהעובר שלהם נושא מחלה גנטית ואז יאלצו לעבור את התהליך הקשה של הפסקת הריון - תהליך מורכב מבחינה רגשית וגופנית, הנתפס עבור רבים כבעייתי גם מבחינה אתית, דתית ומוסרית.
הליך PGD מגדיל את הסיכויים להריון תקין. הסיכויים להרות במהלך מחזור טיפול אחד הכולל אבחון גנטי לפני השרשה ברחם הוא כ-25-15%. הסיכוי לסיום מוצלח של ההריון בלידת ילוד חי ובריא הוא כ-20-15%. נתונים אלה הם כלליים ומידת ההצלחה תלויה בעיקר בגיל המטופלת ובהפרעות פריון שאינן קשורות לאבחון הגנטי.
עם זאת, השימוש בהליך כרוך גם בחסרונות. הראשון שבהם, הוא הצורך לעבור הליך של הפרייה חוץ גופית, גם כאשר אין בעיות פריון. הליך זה כרוך בנטילת הורמונים על ידי המטופלת, מעקבים ובדיקות, שאיבת ביציות המתקיימת על פי רוב תחת הרדמה מלאה, הפריית הזרע והביצית במעבדה מחוץ לגוף המטופלת ולאחר מכן החזרת עוברים לרחמה.
ההליך עלול להעלות שאלות אתיות קשות, כגון מתי נכון להורים לעתיד לוותר על שמירת עוברים? האם מקובל, למשל, לוותר על עובר שעלול לפתח מחלת מבוגרים בעתיד, במקרים של פגמים במחלות שאינן מסכנות חיים - כמו חרשות, או במקרה שהגן רק מעלה את הסיכון למחלה? האם כדאי להשתמש בשיטה לקביעת מין העובר במקרה של מחלות שנפוצות יותר במין מסוים?
את ההחלטה אם לבצע אבחון גנטי לפני השרשה מקבלים בצוותא יועץ גנטיקה, רופא הפריון וכמובן הזוג שמבצע את הבדיקה. משרד הבריאות הוציא בשנת 2013 המלצות על פיהן ראוי לבצע אבחון PGD, דבר שמסייע בקבלת ההחלטות. לפי הנחיות אלו, מומלץ לעבור הליך PGD כאשר קיימים אחד או יותר מהסיכונים הבאים:
- מחלה גנטית חמורה המופיעה בגיל צעיר.
- גנים העלולים לגרום לתחלואה או לתמותה בילודים.
- אבחון לשם התאמת רקמות של מחלה תורשתית או ממארת, של אח של ילד קודם שלא נמצא לו תורם.
- מחלות חשוכות מרפא המופיעות בגיל מבוגר, כאלה הקשורות בתאחיזה למין, או בגנים המעלים משמעותית את הסיכון לסרטן.
עם זאת, ישנם מקרים מורכבים שאינם מופיעים במסמך, ובהם יש צורך בהחלטה רב מערכתית.
מידע שימושי
היכן נמצאת המעבדה?
המעבדה נמצאת באסותא רמת החייל - רחוב הברזל 20, תל אביב, קומה 0 (קומת כניסה). יש להגיע לכניסה הצדדית, ליד טרום ניתוח.
יצירת קשר
בטלפון: 03-7644668 (בימים ראשון עד חמישי, בשעות 16:00 – 08:00)
במייל: pgdlab@assuta.co.il
לפרטים נוספים ולתיאום תור לייעוץ גנטי לחצו כאן>