אבחון גנטי בעוברים לפני השרשה ברחם הוא טכנולוגיה שמסייעת לזוגות שנמצאים בתהליך הפריה חוץ גופית (IVF) לשפר את סיכויי התהליך ולסיימו בהריון מוצלח ותקין. על פי הערכות רופאים רבים, אחת הסיבות העיקריות לכישלון של השרשה ברחם במסגרת הליך ההפריה החוץ גופית, היא החזרה של עובר לקוי, לעיתים קרובות כזה שנושא מספר לא תקין של כרומוזומים.
כיום, שיטות מעבדה מתקדמות מאפשרות לבדוק את מספר הכרומוזומים הקיים בתאים בודדים. ביצוע הבדיקה מסייע לצוות המעבדה של היחידה להפריה חוץ גופית לבחור את העובר או את העוברים המתאימים ביותר להחזרה לרחם, כדי להגביר את הסיכויים להרות ואת סיכויי ההיריון להתקדם ולהסתיים בלידת יילוד חי.
שימוש בטכניקה זו עשוי לחסוך מבני הזוגמהמטופלים סבבי הפריה חוץ גופית רבים הכרוכים בנטילת תרופות על ידי המטופלת ובשאיבת ביציות המתבצעת על פי רוב תחת הרדמה מלאה. כמו כן, עשוי ההליך לצמצם את הסיכון להפלה טבעית - חוויה לא פשוטה שעלולה להיות כרוכה באכזבה רבה במיוחד למי שעושים מאמצים רבים על מנת להרות.
מהן הפרעות כרומוזומליות?
כל עובר מתחיל את קיומו ביום ההפריה כתא אחד, שנוצר מחיבור בין זרע וביצית. עובר תקין מקבל 23 כרומוזומים מאביו ו-23 כרומוזומים מאמו (46 בסך הכל). מספר לא תקין של כרומוזומים - עודף או חוסר, מכונה אנאופלואידיה. מצב זה שכיח יחסית ועוברים רבים, בין שנוצרו באופן טבעי או באמצעות הפריה חוץ גופית, מכילים מספר לא תקין של כרומוזומים.
על פי רוב, עובר המכיל מספר לא תקין של כרומוזומים לא ישתרש בדרך כלל ברחם. אם עובר כזה ישתרש בכל זאת ברחם, הדבר יסתיים ברוב המקרים בהפלה במהלך השבועות הראשונים להריון. ידוע כי רוב ההפלות הטבעיות הן של עוברים אנאופלואדיים, כלומר כאלה המכילים מספר לא תקין של כרומוזומים. ישנם גם מקרים שבהם עם מספר לא תקין של כרומוזומים יצליח להתשרש ישתרש ברחם וייוולד, אולם הילוד שיסבול ממומים מולדים ומהפרעות התפתחות שונות.
למי מתאים ההליך?
PGS עשוי להתאים לכל מטופלת שעוברת הפריה חוץ גופית.
מהי הטכנולוגיה שמאחורי הליך PGS (PGT-A)?
הליך PGS מבוצע באמצעות מכשיר(next generation sequencing) - NGS ריצוף מתקדם.
בדיקת PGS באסותא מתבצעת בשיטת ה-NGS (Next Generation Sequencing) - טכנולוגיה חדשנית לריצוף הגנום. בשיטה זו ניתן לקרוא בבדיקה אחת ובאיכות גבוהה את הגנום של מספר רב של נבדקים. טכנולוגית ה-NGS נחשבת למתקדמת ביותר בתחום הריצוף הגנטי.
כאמור, בעזרת בדיקת PGS אנו יכולים לאתר את הפרעות כרומוזומליות בעובר טרם השרשתו בזוגות עם הפרעת פריון, הפלות חוזרות, גיל מאוחר או מצבים בהם רופא הפריון המליץ על ביצוע הבדיקה. בחירת עוברים שלא נמצאו בהם ליקויים גנטיים והחזרתם לרחם המטופלת מגדילה את הסיכויים לכניסה להריון ומקטינה את הסיכון להפלות ולמחלות בעובר.
סקר לאיתור הפרעות כרומוזומליות בעוברים טרם השרשה ברחם (PGS), מאפשר לאתר הפרעות כרומוזומליות בעוברים בהם יש שינוי לא מאוזן במספר או מבנה הכרומוזומים שלהם.
מבחינה קלינית, אנו מתרכזים בבדיקת רצף הגנום לאיתור הכפלות וחסרים הגדולים מ – 10 מיליון בסיסים. הבדיקה מתבצעת בקבוצת תאים הנלקחים מהעובר השלם, בשלבי התפתחותו הראשונים.
במקרים בהם נדרש לבצע PGD, ניתן גם להתאים טיפול אישי ולשלב בין בדיקת ה –PGD וה – PGS ובכך למנוע לידת ילד חולה במחלה הגנטית תורשתית ידועה ולהגדיל את סיכוי השרשת עובר תקין מבחינה כרומוזמלית.
שלבי הליך ה-PGS
בדיקת סקר לאיתור עוברים עם מספר כרומוזומים תקין מתאימה על פי רוב לנשים הסובלות מהפלות חוזרות ונשנות או לזוגות הנמצאים בהליכי הפריה חוץ גופית ואינם מצליחים להרות. הבדיקה מבוצעת בהתאם להמלצת הרופא המטפל, לאחר שהסביר לבני הזוג בעל פה ובפירוט את עקרונות, את יתרונות ואת חסרונות הבדיקה וחתמו והחתימם על כל הטפסים הנדרשים.
יצירת עוברים לצורך PGS דומה בכל מובן ליצירת עוברים בכל במחזור הפריה חוץ גופית. במסגרת הליך זה, נוטלת המטופלת הורמונים ועוברת מעקבי אולטרסאונד ובדיקות דם, במטרה להוביל להבשלת ביציות רבות בשחלותיה. במועד המתאים, נשאבות הביציות משחלות המטופלת, בדרך כלל תחת הרדמה מלאה. במקביל, מספק הגבר זרע. תאי הביצית והזרע מופרים במעבדה ונשמרים בתנאים מתאימים, תוך ניטור התפתחותם. מידע נוסף על הליך IVF ניתן לקרוא באתר יחידות ה-IVF של אסותא.
PGS דורש דגימה של מספר תאים מהעוברים. אפשר לקחת דגימה לצורך ביצוע PGS רק מעוברים שהתפתחו באופן תקין עד שלב הבלסטוציסט.
ביום החמישי שלאחר שאיבת הביציות נלקחת דגימה של מספר תאים בודדים (תאים שיתפתחו להיות השלייה) מהעוברים שהתפתחו בעזרת מיקרומניפולטור. דגימת התאים מועברת למעבדת יחידת ה-PGT, ושם מתבצע האבחון.
בדיקת התאים שנדגמו אורכת על פי רוב זמן מה (כשלושה שבועות), ולכן, ברוב המקרים, החזרת העוברים לרחם אינה יכולה להתבצע באותו מחזור טיפול שבו נדגמו העוברים, אלא רק במועד מאוחר יותר. לכן העוברים שנדגמו מועברים בדרך כלל להקפאה ביחידת ה- IVF לשימוש עתידי.
תשובה כתובה של תוצאות הבדיקה הגנטית מועברת לידי הרופא המטפל וצוות המעבדה ביחידה להפריה חוץ גופית. התוצאות מאפשרות לרופא המטפל לבחור להחזרה את העוברים שלא נמצאו בהם הפרעות כרומוזומליות.
הרופא המטפל בוחר את המועד המתאים ביותר להחזרה של עוברים שלא נמצאו בהם הפרעות כרומוזומליות. דבר זה מעלה את הסיכויים להשרשה, להריון מוצלח וללידת תינוק בריא.
עד כמה בדיקת ה-PGS יעילה?
כמות החומר הגנטי המשמשת לבדיקה היא מזערית, ומקורו במספר תאים, כך שיעילות הבדיקה מוגבלת לאיתור שינויים גדולים בלבד. ניתן לזהות חסר או עודף של כרומוזום שלם או של חלק גדול ממנו (מינימום 10 מיליון בסיסים), אך לא ניתן לזהות בדרך זו שינויים קטנים. גם שינויים מאוזנים שאינם גורמים לחוסר או עודף של חומר גנטי, כמו למשל טרנסלוקציות מאוזנות, לא יאותרו בבדיקה זו.
מידע שימושי
עבור בדיקת PGS יש לפנות ישירות לרופא הפריון לצורך קבלת הסבר וחתימה על טפסי הדרישה ומסמכים נלווים.
היכן נמצאת המעבדה?
המעבדה נמצאת באסותא רמת החייל - רחוב הברזל 20, תל אביב, קומה 0 (קומת כניסה). יש להגיע לכניסה הצדדית, ליד טרום ניתוח.
יצירת קשר
בטלפון: 03-7644668 (בימים ראשון עד חמישי, בשעות 16:00 – 08:00)
במייל: pgdlab@assuta.co.il
לפרטים נוספים ולתיאום תור לייעוץ גנטי לקראת ביצוע PGS לחצו כאן>