טיפולי סרטן ופוריות

כשאישה מתבשרת כי חלתה בסרטן, היא מרכזת את מאמציה במציאת הטיפול הנכון עבורה, על מנת למגר את המחלה מגופה. אולם, בה בעת, חשוב לזכור כי טיפולים כימותרפיים וקרינתיים עלולים לפגוע בשחלות ובפוריות עתידית - ולכן כדאי במקרים רבים, לפני תחילת הטיפול, לפנות לייעוץ ולשקול פעולה לשימור פוריות.

הסיכון לפגיעה בשחלות במהלך טיפולים אונקולוגיים מושפע בעיקר מגילה של המטופלת ומפרוטוקול הטיפול הכימותרפי הצפוי. מאגר הזקיקים בשחלות בילדות ובנערות או בנשים צעירות הוא גדול, וייתכן שגם לאחר פגיעה בחלק מהזקיקים עדיין ייוותר מספר גדול של ביציות תקינות שיספיק להשגת הריון בעתיד.

לא כל סוגי הכימותרפיה פוגעים בצורה דומה בשחלות: ישנם תכשירים מסוימים הידועים בכך שהם גורמים לפגיעה קשה בשחלות ואחרים הידועים כפוגעים בצורה מינימאלית.

 

טיפולי סרטן ופוריות

בפני חולות סרטן עומדות מספר אפשרויות לשמירת פוריות והגישות השונות לשימור הפוריות כוללות:

  • בחירה בטיפולים כימותרפיים והקרנות במינונים ובפרוטוקולים הפוגעים פחות בפוריות (במידת האפשר).
  • שימוש בתכשירים תרופתיים שונים כגון GnRH Analogues שייתכן שמפחיתים את נזקי הכימותרפיה בשחלות. מנגנון ההגנה של תכשירים אלו אינו ברור וייתכן שהם מפחיתים את הפגיעה השחלתית על ידי יצירת "בלות" פרמקולוגית, אולם אין הוכחה טובה ליעילות תכשירים אלו במניעת נזק לשחלות. יתרון נוסף של הטיפול בתכשירים אלו הוא מניעת הופעת הווסת במהלך הטיפול הכימותרפי. כיום נחקרת גם השפעתם של חומרים נוספים שמטרתם מניעת מוות של זקיקים בשחלות.
  • הפריה חוץ גופית והקפאת עוברים - פתרון זה יישומי כבר היום בכל יחידות ההפריה החוץ גופית, אך מתאים רק לנשים בוגרות (התהליך מחייב שימוש בזרע בן הזוג או זרע תורם) ולא לילדות או מתבגרות. בנוסף, קבוצה ייחודית היא חולות סרטן שמחלתן עלולה להיות מושפעת מהורמונים (בעיקר חולות סרטן השד), עקב החשש שהחשיפה הגבוהה לאסטרוגן בעקבות הגירוי ההורמונלי של השחלות תגביר את המחלה. בקבוצת נשים זאת מיושמים פרוטוקולי טיפול ייחודיים הכוללים שימוש גם במעכבי ארומטאזה (Letrozole) המאפשר טיפול בגונדוטרופינים להשגת גיוס של מספר גדול של ביציות מהשחלה ומונע את העלייה הלא רצויה ברמת האסטרוגן בדם. בנשים בהם הטיפול הכימותרפי חייב להינתן בדחיפות, הפריה חוץ גופית סטנדרטית תחייב דחיית הטיפול נוגד הסרטן לטווח של מספר שבועות, ולפיכך הדבר אינו ישים ברוב המקרים. מנגד, מצטבר ניסיון חיובי בשאיבה מידית של זקיקים קטנים והבשלה חוץ גופית של הביציות הלא בשלות (IVM) בנשים אלו, עם או בלי טיפול מקדים קצר בגונדוטרופינים.
  • שאיבת ביציות בשלות והקפאתן לפני הטיפולים אנטי-סרטניים.
  • הזזה של השחלות (Oophotopexy) אל מחוץ לשדה ההקרנה - ניסיון למנוע או להקטין את הפגיעה בשחלות על ידי קרינה.
  • הוצאת רקמה שחלתית (בדרך כלל בלפרוסקופיה) והקפאתה - בתי חולים בארץ ובעולם מציעים שירות של הקפאת שחלות למטופלות סרטן צעירות לפני טיפולים אנטי-סרטניים. הרקמה השחלתית מכילה זקיקים קטנים, שמוקפאים בהצלחה. החזרת הפוריות בעתיד תתבצע באחת משתי הדרכים הבאות:
    • השתלה מחודשת של פיסות השחלה המופשרות - השתלת הרקמה השחלתית היא תהליך בר ביצוע כבר היום, אך טומנת בחובה סיכון החזרת המחלה הממארת למטופלת בגלל חשש שהרקמה השחלתית המופשרת עלולה להכיל תאים ממאירים. עד היום תוארו בארץ ובעולם למעלה מ-20 לידות מוצלחות לאחר השתלת מקטעי שחלה.
    • הפקת בציות מהרקמה המופשרת והבשלתן בתנאי מעבדה (נושא הנמצא עדיין בתהליכי מחקר ראשוניים), שבעקבותיה תבוא הפריה חוץ גופית והחזרת עוברים שגרתית. סכנה בהחזרת ממאירות לא תהיה קיימת כלל בהקשר לביציות, שגודלו והופרו בתנאי מעבדה.
    • תרומת ביציות - חשוב לזכור כי גם במצב של פגיעה בלתי הפיכה בשחלות, ניתן במרבית המקרים להשיג הריון מתרומת ביציות.

 

 

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ