הפחתת הסיכון לחלות בסרטן- זה בידיים שלכם

הפחתת הסיכון לחלות בסרטן- זה בידיים שלכם

מחלות הסרטן – מגמת ירידה מעודדת

מדי שנה מאובחנים בישראל כ-30,000 חולי סרטן חדשים. הבשורה הטובה – מאז אמצע שנות ה-2,000 ישנה ירידה משמעותית בהיארעות סרטן בארץ, בנשים ובגברים. במקביל, גם שיעורי התמותה מסרטן נמצאים בירידה, ובאופן כללי ניתן לומר כי מרבית הישראלים המאובחנים בסרטן לא ימותו מהמחלה: הסיכוי לחיות חמש שנים לאחר גילוי הסרטן השתפר באוכלוסיית הנשים מ- 63% בעבר ל- 72% כיום, ובגברים מ- 56% ל- 67%. בסרטן שד לדוגמה, סיכויי ההישרדות טובים אף יותר. ביחס למדינות העולם, שיעור התמותה מסרטן בישראל הוא נמוך יחסית והיא נמצאת במקום ה- 89 בעולם באחוזי החולים הנפטרים מסרטן.

סוגי הסרטן העיקריים בנשים כוללים סרטן שד (כשליש מכלל מקרי הסרטן בנשים), מעי גס, ריאה, תירואיד ("בלוטת התריס"), לימפומה וסרטן רחם. סוגי הסרטן העיקרים בגברים כוללים סרטן ערמונית, ריאה, מעי גס, לימפומה וסרטן כיס השתן.

הירידה בשכיחות מחלות הסרטן ובתמותה מהן מיוחסת להתקדמות הטיפולים במחלה – הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינה תרופתית, לעלייה במודעות לאורח חיים בריא ולביצוע בדיקות סקר לאבחון סרטן, המאפשרות גילוי מוקדם של המחלה וסיכויי ריפוי טובים יותר.

מחצית ממקרי הסרטן ניתנים למניעה

רבים מהאנשים אינם מבינים עד כמה בכוחם להפחית את הסיכון לחלות בסרטן. ישנם כמה כללים מכריעים שחשוב לאמץ ובדרך זו ניתן למנוע כמעט מחצית מגילויי המחלה:

  • עישון – הימנעות מעישון וגמילה למעשנים, כאשר כל קופות החולים מספקות כיום תרופות וסדנאות גמילה שיכולות לסייע למעשנים
  • תזונה – הפחתה בצריכת מזונות עתירי שומן, מעושנים, משומרים, משקאות ממותקים ואלכוהול והגברת אכילת מזונות עתירי סיבים, פירות וירקות
  • משקל – שמירה על משקל גוף תקין
  • ספורט – ביצוע פעילות גופנית (לפחות 20-30 דקות ברוב ימות השבוע, כאשר הפעילות לא חייבת להיות מאומצת או ממושכת אך חשוב לשמור על קביעות)
  • חיסונים - החיסון נגד וירוס הפפילומה ניתן לבני ובנות נוער כדי להוריד את הסיכון לסרטן צוואר הרחם וגידולים נוספים. גם החיסון להפטיטיס B הניתן לכלל האוכלוסיה מוריד את השכיחות לסרטן הכבד באופן משמעותי
  • ייעוץ גנטי - לאנשים בעלי רקע משפחתי של סרטן מומלץ לבצע ייעוץ גנטי בקופת החולים ולקבל הנחיות מותאמות אישית למעקב. כמו כן בדיקת דם לאבחון נשאות מוטציית BRCA דרך קופת החולים מומלצת לאוכלוסיית הנשים בישראל בהתאם למוצא.
  • הרגלים – הרגלי חיים כגון הגנה על העור מפני השמש

לשים ביומן – בדיקות לגילוי מוקדם

בצד ניהול אורח חיים בריא, ישנן מספר בדיקות סקר שחשוב להקפיד עליהן. מכיוון שהסיכון לסרטן עולה משמעותית עם הגיל - חלק גדול מבדיקות הסקר מתחיל מגיל 50 כדי לאפשר מניעה וגילוי מוקדם.

בדיקות הסקר המומלצות לביצוע ע"י משרד הבריאות ונמצאות בסל הבריאות כוללות:

  • ממוגרפיה לנשים מגיל 50-74 או מגיל צעיר יותר אם קיים סיפור משפחתי. בדיקות אלו מאפשרות לגלות את סרטן השד בשלב מוקדם או אפילו לגלות נגעים טרום סרטניים, לטפל בהם וכך למנוע את הפיכתם לסרטן.
  • בדיקת דם סמוי בצואה פעם בשנה לגברים ונשים מגיל 50, או קולונוסקופיה מגיל 40 כשיש רקע משפחתי של פוליפים במעי או סרטן מעי גס. בדיקות אלו מאפשרות זיהוי פוליפים והוצאתם עוד טרם הפיכתם לסרטן מעי גס.

בדיקות מומלצות נוספות:

  • לנשים בגילאי 25-65 מומלץ לבצע מדי 3 שנים בדיקה לגילוי מוקדם לסרטן צוואר הרחם, המתבצעת באמצעות משטח PAP
  • לגברים בסיכון מומלץ לבצע בדיקת דם למעקב אחר PSA לאבחון מוקדם של סרטן ערמונית
  • מעקב אחר נקודות חן ונמשים אצל רופא עור, למניעת סרטן העור ומלנומה, בעיקר בגברים ונשים המצויים בסיכון עקב חשיפה רבה לשמש או נגעים עוריים קודמים.
  • בימים אלו מתבצע מחקר לגבי יעילות בדיקות סקר באמצעות CT לסרטן הריאה במעשנים

זה בידיים שלנו

ד"ר אסתי טחובר, אחראית תחום גידולי מערכת העיכול באסותא: "צריך להבין שחלק גדול מהפחתת הסיכון לחלות בסרטן טמון במודעות: חשוב מאד להיות עירניים לסימפטומים כגון גושים בשדיים או דם ביציאות, כאבים חדשים ומתמידים או ירידה חדה במשקל באופן לא מתוכנן. בכל מקרה של חשד יש לגשת לרופא\ת המשפחה, כדי לאפשר אבחון מהיר וטיפול נאות. חשוב שנהיה מודעים לפעילויות שביכולתנו לנקוט כדי להוריד את הסיכון לחלות בסרטן. הימנעות מעישון, תזונה בריאה, פעילות גופנית וביצוע בדיקות הסקר המומלצות לפי הנחיות קופות החולים, יכולים למנוע חלק גדול ממקרי הסרטן. ככל שנקפיד יותר על ההנחיות, הסיכון לחלות ילך וירד, הדבר תלוי בנו!"

No content available.

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ