אחד מכל שמונה גברים יאובחנו במהלך חייהם בסרטן הערמונית. לרגל חודש המודעות למחלה הכירו את שיטות האבחון שיכולות להציל חיים.
סרטן הערמונית בישראל – יותר מ- 2,500 חולים חדשים מדי שנה
סרטן הערמונית מהווה את הגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב גברים בישראל ובעולם המערבי. לפי נתוני משרד הבריאות משנת 2019 קרוב ל-2,500 גברים מאובחנים עם סרטן ערמונית בכל שנה והערכות האגודה למלחמה בסרטן כי בשנת 2022 מספר המאובחנים עלה ל- 2800. עם זאת, בזכות השיפור באבחון ובטיפול – מעל 90% מהחולים צפויים כיום להחלים מהמחלה.
חשוב לדעת כי גידול ממאיר בערמונית מתפתח במשך שנים ארוכות, בדרך כלל באיטיות מרובה, וגילוי של המחלה בשלב מוקדם מגדיל מאד את סיכויי הצלחת הטיפול והריפוי.
ידוע כי במשפחות שבהם קיים סרטן הערמונית, ישנו סיכוי מוגבר לגברים במשפחה לחלות במחלה, וכיום ההמלצה לבדיקת ערמונית על ידי אורולוג ובדיקת דם לרמת PSA היא עבור כל גבר מגיל 50 ובגברים עם גורמי סיכון משפחתיים וגנטיים החל מגיל 40 או 45.
כמובן, מומלץ להיות קשובים לגוף ולהיבדק ע"י אורולוג בכל מקרה של הפרעה במתן שתן, דימום, כאבי גב בלתי מוסברים או כאבים באגן.
איך מאבחנים סרטן בערמונית?
כאשר רופא חושד בתהליך סרטני בערמונית, הוא יבצע בדיקה פיזיקלית במרפאה, ובדיקת דם לחלבון של הערמונית. במידה ויתקבלו תוצאות שמעלות חשד לתהליכים סרטניים בערמונית – יש לבצע ביופסיה על מנת לקחת דגימת רקמה מהערמונית לבדיקה. ביופסיה של הערמונית מבוצעת באופן רקטלי (דרך פי הטבעת), באמצעות מתמר על-קולי (מוט של אולטרסאונד), ובמסגרתה אוסף הרופא הבודק דגימות זעירות של רקמה, משני צידי הערמונית.
ביופסיית פיוז'ן - הבדיקה החכמה לסרטן הערמונית
ביופסיית פיוז'ן היא ביופסיה של הערמונית המתבצעת על גבי בדיקת MRI מקדימה, אשר מסייעת לביצוע מדויק במיוחד של ביופסיה באמצעות אולטרסאונד, ומעלה את הסיכוי לגילוי המחלה. במהלך ה-MRI מסמנים בתמונות ההדמיה את האתרים החשודים כסרטניים, מהם יש לקחת ביופסיה. לאחר מכן, בונים באמצעות תוכנת מחשב ייעודית מודל תלת ממדי של הערמונית בו מסומנים האתרים החשודים. הביופסיה עצמה מבוצעת בהנחיית אולטרסאונד ותחת הרדמה מקומית, דרך פי הטבעת. המחשב שאליו הוזן המודל התלת ממדי של הערמונית עם סימון האתרים החשודים, ״מלביש״ בזמן אמת את המודל על תמונת האולטרסאונד ומאחה ביניהם, ומכאן שם השיטה: פיוז׳ן. כך ניתן לכוון את מחט הביופסיה אל האתרים החשודים ולקחת מהם דגימות, בניגוד לבדיקת הביופסיה הרגילה המבוצעת באופן עיוור.
באסותא חיפה מרבית הביופסיות מתבצעות בגישה טרנספרינאלית (מחט הביופסיה מוחדרת דרך העור מתחת לשק האשכים ומעל פי הטבעת), גישה המשפרת את הדיוק באבחון ומקטינה את הסיכון להתפתחות זיהום בעקבות הפעולה. משך הבדיקה המשוער - כ-40 דקות.
לבדיקה החדשנית אחוזי הצלחה גבוהים בגילוי סרטן הערמונית, לרבות ביסוס הקביעה אם מדובר בגידול סרטני אגרסיבי הדורש טיפול דחוף להסרתו או בגידול שאינו אגרסיבי הדורש מעקב בלבד. במקרים בהם מתגלה גידול ממאיר, ניתן באמצעות בדיקת ה- MRI שהתבצעה לפני הביופסיה, לקבוע אם הגידול מוגבל בתוך הערמונית או שחדר אל מעבר לדופן שלה, על כל המשתמע מכך.
לנצח את הערמונית
גם הטיפולים בסרטן הערמונית עברו מהפכה בשנים האחרונות, החל מתרופות חדשניות וטיפולי אימונותרפיה גם במצבים גרורתיים ועד ניתוחים רובוטיים מתקדמים לכריתת הערמונית. טיפולי הקרינה לערמונית התפתחו מאד ובאסותא מבוצע הטיפול באמצעות מאיץ מתקדם משולב MRI, המאפשר תכנון מדויק מאוד של הקרינה לאזור הפרוסטטה, יחד עם הגנה מסוימת לאיברים הסמוכים (בעיקר דרכי השתן והמעי). כך ניתן להעלות את מנת הקרינה לגידול, לשפר את סיכויי הריפוי, להפחית את הפגיעה ברקמות סמוכות ולצמצם תופעות לוואי. הדיוק בטיפול מאפשר גם להגדיל את מנת הקרינה היומית ולקצר משמעותית את מספר ומשך ההקרנות.
במטופלים מסוימים ניתן להציע טיפול פוקאלי חדשני המטפל בגידול הסרטני בלבד ולא בכל הערמונית ובכך להקטין משמעותית את שיעור תופעות הלוואי.
סרטן הערמונית הוא כאמור הסרטן השכיח בגברים אבל הוא בר טיפול וריפוי באחוזים גבוהים מאד. אבחון מוקדם הינו מציל חיים ולכן אם אתם גברים מעל גיל 50 – גשו לאורולוג להתייעצות. בשביל זה נועד חודש המודעות.
No content available.