התמודדות עם כאב כרוני מלווה כמעט כל אחד מאתנו בתקופה זו או אחרת בחיים. בזכות פריצות דרך טכנולוגיות ורפואיות מצויים כיום בידי רפואת הכאב כלים טובים מתמיד, שמאפשרים לצמצם משמעותית ואף לנצח גם כאבים קשים ועקשניים.
כאב הוא בדרך כלל אות אזהרה הניתן לנו על-ידי הגוף, שמאותת על כך שמשהו אינו כשורה. הפרשנות של אותות מצוקה אלו ככאב הינה פרשנות סובייקטיבית - בני אדם שונים זה מזה ביכולתם לסבול כאב ובסוג התחושה אותה הם מפרשים ככאב (לדוגמא לחץ, צריבה, תחושת כאב חד וכד'). עם זאת, המשותף לכל הסובלים מכאב כרוני הוא שיבוש התפקוד היומיומי, תחושת חוסר מנוחה ובחלק גדול מהמקרים פגיעה באיכות השינה.
מהו כאב כרוני?
ישנם כאבים חריפים האופייניים למצבים בריאותיים שונים ונמשכים עד שהגוף מרפא את עצמו, כמו למשל כאב לאחר ניתוח. לעומתם, ישנם כאבים מתמשכים המכונים כאבים כרוניים. אין הגדרת זמן או נקודה מדויקת בה כאב הופך לכאב כרוני מאחר וגם המטופלים וגם הגורמים לכאב שונים מאוד זה מזה, אך העקרון המנחה להגדרת כאב ככרוני הוא כאב הנמשך לפחות שלושה חודשים והרבה מעבר לזמן המצופה להחלמה. בשלב זה הכאב עצמו הופך למעשה למחלה והוא עלול לפגוע ביכולתם של המטופלים להחלים. ישנם גם מצבים מורכבים, בהם מחלה כרונית משולבת בהתקפים של כאב חריף ו/או כאב עצבי, כפי שקורה פעמים רבות אצל חולים אונקולוגיים.
כאב - תחום רפואי בפני עצמו
משנת החמישים של המאה העשרים החלה הרפואה להתייחס באופן מולטידסציפלינרי לטיפול בכאב, מתוך הבנה שמדובר בתחום הדורש התמחות מורכבת בעל מספר זוויות טיפוליות. בעשור האחרון חלה התקדמות רבה ברפואת הכאב, אך למרבה הצער עדיין סוגים רבים של כאב כרוני אינם ברי ריפוי. למרות זאת, ישנם טיפולים העשויים להציע הקלה מסוימת ובמקרים מסוימים אף שיכוך מלא של הכאב. טיפולים אלה ניתנים לביצוע אך ורק על ידי אנשי מקצוע בעלי הכשרה מיוחדת בתחום הטיפול בכאב הכרוני.
רופאי כאב מטפלים בין היתר ב:
- כאבי גב
- כאבי ראש
- כאבי צוואר
- כאבים במפרקים
- כאבים הקשורים למחלת הסרטן
- כאבים נוירופתיים (עקב סכרת או מחלות אחרות של העצבים הפריפריים)
- כאבים המופיעים בעקבות פגיעות בחוט השדרה
- אירוע מוחי
- שלבקת חוגרת
- בקע (לאחר ניתוח תיקון הרניה יתכן ונשאר כאב עיצבי עקב פגיעת עצב)
- תאונת דרכים (לעוברים טיפול אורטופדי ושיקומי ועדין סובלים מכאבים)
- כאבים כרוניים לאחר ניתוח ועוד
במרפאות הכאב ברחבי הארץ ובהן מרפאות הכאב של אסותא ברמת החייל, ראשון לציון, חיפה , אשדוד-כלניות, ירושלים ובאר שבע פועלים רופאים מומחים בטיפול בכאב.
באסותא רמת החייל פועלים כיום שלושה רופאים מומחים לשיכוך כאב: ד"ר אלכסנדר חולקובסקי - מומחה בהרדמה וברפואת כאב, ד"ר לודמילה קצ'קו - מומחית לשיכוך כאב ובין הבודדות בארץ שעוסקת גם ברפואת כאב של ילדים וד"ר הלנה פרלדנסקי - מומחית בהרדמה ומומחית כאב.
מסביר ד"ר חולקובסקי: "כרופאי כאב אנחנו לא מחליפים את הרופאים המומחים בתחומי הנוירולוגיה, האורתופדיה, האונקולוגיה וכד', המטפלים בכאב במסגרת תחום התמחותם. הבירור מתחיל תמיד אצל אחד הרופאים הללו, המאבחנים את המקור לכאבם של המטופלים ומטפלים בו באמצעות משככי כאבים, תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידליות (NSAIDs) ולעיתים אפילו באמצעות תרופות נרקוטיות הנרשמות לטווח קצר. לעיתים קרובות טיפולים אלה מסייעים מאוד ואז אין צורך להגיע לרופא מומחה כאב. במצבים בהם אין הקלה בכאב בעקבות השימוש בתרופות אלה ובעקבות טיפולים שמרניים נוספים כמו פיזיותרפיה, וכשהכאב נמשך הרבה מעבר למצופה, כדאי לפנות לטיפול אצל מומחה לכאב ולקבל תוכנית טיפולית מותאמת אישית. אנחנו פוגשים את המטופלים, בונים להם תכנית טיפול המותאמת למצבם ובדרך כלל מתחילים בהדרגה מהטיפולים היותר שכיחים והפחות פולשניים, עוקבים אחר האפקטיביות ובמידת הצורך משנים ועוברים לטיפולים אחרים. כאשר אנחנו מצליחים להחזיר מטופלים לתפקודם הרגיל - בעבודה, במשפחה, בשעות הפנאי, עשינו את שלנו".
הפוגה לצורך טיפול והחלמה
כל הטיפולים הניתנים במסגרת מרפאת כאב הם טיפולים פולשניים אך הפיכים, הפועלים למסגרת זמן של מספר חודשים עד מספר שנים, תלוי בחומרת הפגיעה ובסוג המחלה. מטרתם המרכזית של טיפולים אלה היא לאפשר למטופלים לחוות ירידה משמעותית בעוצמת הכאב ולעיתים אף הפוגה ממנו, כדי לאפשר להם לתפקד ולשפר את איכות חייהם. בחלון זמן זה הגוף יכול להתקדם לעבר החלמה והמטופלים מסוגלים לעבור טיפולים כגון פיזיותרפיה שמחזקת את השרירים ויכולה להוביל לשיפור של ממש במצבם לאורך זמן. הטיפולים הניתנים במסגרת מרפאת כאב מתאימים פעמים רבות במצבי ביניים, בהם הטיפול השמרני כבר אינו אפקטיבי, אך ניתוח עדיין אינו מתאים (או לא יכול להתאים כלל עקב גיל המטופלים או מצבם הרפואי). "אם המטופלים סובלים מאוד מכאב עקב דיסק שפרץ ולוחץ על שורשי העצבים, והכירורג עדיין לא חושב שהמצב מצדיק ניתוח, או שהמטופלים בוחר משיקוליהם שלא לעבור ניתוח - אנחנו יכולים לנסות לעזור בעזרת טיפולים פולשניים ולא ניתוחיים" אומר ד"ר חולקובסקי. "טיפול כזה יכול בחלק מהמקרים להוריד את הבצקת והדלקת סביב העצב ולעזור למטופלים לצאת מההתקף. במעל 80% מהמקרים אנחנו מצליחים להשיג הקלה מהירה יחסית ולעיתים אף למנוע את הניתוח".
ארגז הכלים לטיפול בכאב
ארגז הכלים העומד לרשות רופאי הכאב כולל כיום שיטות רבות ומגוונות וטכנולוגיות מתקדמות, ביניהן:
- חסימת עצב פריפרי או מרכזי - הזרקות קרובות למקור הכאב או לתוך המסלול העצבי המוליך את תחושת הכאב. קיימות דרכים מתוחכמות להגיע אל העצב האחראי להעברת הכאב - באופן חלקי, זמני או קבוע, במסלול הולכת הכאב
- הזרקות חוזרות דרך צינורית (קטטר) באזור המטופל/ת - השיטה אף מסייעת לשיכוך כאבים בזמן טיפול אינטנסיבי בפיזיותרפיה לאחר ניתוח
טיפולים פולשניים מבוצעים כיום תחת השגחת הדמיה - רנטגן או אולטרה-סאונד או שילוב של שניהם. בין הטיפולים הפולשניים: - הזרקות סטרואידים וחסימת עצבים פריפריים או מרכזיים
- טיפולי הרס עצבי בעזרת גלי רדיו (Radio Frequency)
- טיפול מסוג נירו-מודולציה המבוצע בעזרת השתלת אלקטרודה מעל עצב פריפרי או שורש העצב או מעל החלל האפידורלי.
- טיפול תרופתי המותאם לסוג ועוצמת הכאב (במשולב עם טיפולים נוספים או בפני עצמו)
חדשנות בטיפולים בכאב - יותר ממוקדים, יותר אפקטיביים
מספר מגמות מאפיינות את רפואת הכאב בשנים האחרונות. בראש ובראשונה, הטיפולים הופכים יותר ויותר ממוקדים ומשפיעים פחות על תפקודים שאיננו מעוניינים לפגוע בהם. כך לדוגמא - מסביר ד"ר אלכסנדר חולקובסקי, "השתלת אלקטרודה לאזור מסוים בחלל האפידורלי של עמוד השדרה הוא טיפול שנפוץ כבר עשרות שנים, אך בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית וכיום אנחנו מצליחים להיות הרבה יותר סלקטיביים וממוקדים בהשפעה שלנו. הסלקציה באה לידי ביטוי בכך שהטכנולוגיה מאפשרת לנו לבצע השתלת אלקטרודה על שורש העצב או על העצב הפריפרי. השתלת אלקטרודה מגרה את העצב בגירויים חשמליים מאסיביים מבלי לפגוע בו באופן הרסני. העקרון שפועל כאן דומה לאנשים רבים שמנסים להיכנס דרך שער צר - גירויים רבים, וביניהם גם גירויי הכאב, מנסים להגיע למערכת העצבים, אך הפקק שנוצר לא מאפשר להם לחדור.
שיטה אחרת היא טיפול בגלי רדיו - בעזרת חשמל בתדר גבוה אנו הורסים באופן נקודתי וממוקד את העצב האחראי על העברת הכאב. טיפול זה מוביל להפחתה נכרת בעוצמת הכאב בשיעורי הצלחה של עד 80%-70%, כאשר טווח ההשפעה הינו ארוך יחסית - לרוב בין שמונה חודשים עד כשנה וחצי, עם אפשרות לחזור על הטיפול לפי הצורך.
כשמדובר בכאב כרוני וממושך במפרק הברך למשל, כאשר מסיבות כאלה ואחרות לא ניתן לבצע ניתוח להחלפת המפרק או כאשר לא מאתרים סיבה ברורה לכאב, ניתן באמצעות שיטות אלו להפחית את הכאב, לשפר את איכות החיים ולקנות זמן לפיזיותרפיה ושיקום". מגמת הדיוק והמיקוד בטיפול קיימת גם בהזרקות שכיום מבוצעות כאמור אך ורק תחת הדמיה: "ההדמיה מאפשרת לנו לטפל באופן מדויק ומבוקר ולמנוע נזקים. יכולת הדיוק היא בעלת חשיבות גדולה גם באבחנה, מאחר ולעיתים ישנם מספר מקומות פגועים והכירורג מעוניין להבין מהו המקור המדויק של הכאב כדי לבחור את סוג הניתוח והיקפו".
כאב כרוני אינו גזרת גורל
רפואת כאב פועלת בממשק הדוק עם תחומים רפואיים נוספים, ובבית חולים כמו אסותא הדבר בולט במיוחד. "כירורגים המנתחים באסותא מפנים אלינו מטופלים לפני ניתוחים - כדי שנסייע בבחירת סוג הניתוח ולאחריהם - כדי שנסייע בהתמודדות עם כאבי הניתוח. יש לנו שיתוף פעולה מצוין עם אורתופדים, פיזיותרפיסטים וכל מי שבא במגע עם מטופלים הסובלים מכאבים כרוניים. לרשות המטופלים שלנו עומד גם שירות משלים של פסיכולוג רפואי שמסייע בהתמודדות עם ההשלכות הנפשיות והרגשיות של הכאב הכרוני, הן עבור המטופלים והן עבור בני משפחותיהם". "כאב כרוני אינו גזרת גורל" מסכם ד"ר חולקובסקי, "אפשר בהחלט לצמצם אותו לממדים המאפשרים איכות חיים טובה".
No content available.