MY LC CHECK-  בשאיפה להכיר את רמת הסיכון שלך לפתח סרטן ריאות

MY LC CHECK- בשאיפה להכיר את רמת הסיכון שלך לפתח סרטן ריאות

My LC Check - בשאיפה להכיר את רמת הסיכון שלך לפתח סרטן ריאות

כולנו שואפים להגיע רחוק, יש גם שאיפות כדוגמת: עשן סיגריות או זיהום אויר שלצערנו דווקא מקצרות את הדרך. לרגל חודש המודעות לסרטן ריאות, המחלקה לקידום בריאות והיחידה לגידולי בית חזה של המכון האונקולוגי באסותא משיקים את My LC Check, כלי הערכה דיגיטלי, אנונימי וחדשני, המיועד לכל אדם המעוניין להעריך את  מידת הסיכון שלו לחלות בסרטן ריאות. להערכת הסיכון האישי יש השלכות מרחיקות לכת על הצורך בביצוע בדיקה לגילוי מוקדם של המחלה ופעולות מניעתיות נוספות.

סרטן ריאות – עליה במספר החולים שאינם מעשנים

אחד מכל 15 גברים ואחת מכל 17 נשים יחלו בסרטן ריאות. למרות ששכיחות המחלה גבוהה בהרבה בקרב מעשנים ומעשנים לשעבר, בשנים האחרונות חלה עליה במספר חולי סרטן ריאות שאינם מעשנים, כאשר ישנם מספר גורמים אשר עלולים לתרום להתפתחות המחלה ובהם:

  • זיהום אוויר
  • חשיפה סביבתית/תעסוקתית לחומרים רעילים
  • נטייה משפחתית
  • מחלות ריאה שונות
  • חשיפה לקרינה מייננת בגיל צעיר

על מנת להעריך את מידת הסיכון של אדם לחלות במחלה, בין אם הוא מעשן ובין אם לא, פותח על-ידי צוות רב-מקצועי מהמחלקה לקידום בריאות והיחידה לגידולי בית חזה של המכון האונקולוגי באסותא מרכזים רפואיים, כלי הערכה דיגיטלי ייחודי אשר נגיש לכל אחת ואחד, ללא עלות,  במטרה לאתר אוכלוסיות בסיכון מוגבר לפתח את המחלה בשנים הקרובות.

My LC Check – לדעת ולנהל מראש את רמת הסיכון האישי

כמה סיגריות עישנתם במהלך החיים? האם אתם חשופים לאסבסט במקום העבודה? האם קיבלתם טיפול קרינתי בעבר? האם קרוב משפחתכם חלה בסרטן ריאות?

אלו רק חלק מהשאלות הכלולות בטריאג' הדיגיטלי שכל אדם יכול למלא בכל עת ומכל מקום, ותוך דקות ספורות לקבל את מידת הסיכון שלו לחלות בסרטן ריאות. מדובר בשאלון מבוסס מדעית, על מודלים רב משתנים, שנבדקו באוכלוסיית חולי סרטן ריאות, ונמצאו כמנבאים את הסיכון לפתח מחלה בשנים הקרובות. בסופו של התהליך מתקבלת הערכה מותאמת אישית לרמת הסיכון לפתח סרטן ריאות, וליתרון בביצוע בדיקת סקר לגילוי מוקדם, על-פי צבעי הרמזור:

  • צבע ירוק = סיכון ממוצע
  • צבע צהוב = סיכון מעט גבוה מהממוצע
  • צבע כתום = סיכון מוגבר
  • צבע אדום = סיכון גבוה

"היה לנו חשוב להעצים כל אדם באמצעות כלי אבחוני חכם, בניהול עצמי, אשר לא רק מנגיש את הידע הרפואי העדכני ביותר אלא גם משקף בפשטות את רמת הסיכון האישי, וכפועל יוצא, יכול לסייע לאנשים ובמיוחד לציבור מעשנים לנהל טוב יותר את הסיכון ולהניע אותם לפעולה כדוגמת: צמצום חשיפה תעסוקתית, גמילה מעישון, בירור רפואי ייעודי, עוד בטרם הופעת תסמינים מחשידים", כך לדברי קארן ברונר, M.Sc  HPH  מנהלת המחלקה לקידום בריאות ומובילת טלמדיסין, אגף הרפואה, אסותא.

לגלות את סרטן ריאות עוד לפני הופעת התסמינים

אחת הבעיות העיקריות באבחון סרטן ריאות, היא העובדה שפעמים רבות מאובחנת המחלה בשלב מתקדם, רק לאחר הופעת תסמינים כדוגמת: שיעול מתמשך, קשיי נשימה או צרידות.כשסרטן ריאות מתגלה בשלב התחלתי, סיכוי הריפוי עומדים על 75%-90% , זאת למול סיכוי ריפוי של 5%-45% כשהמחלה מתגלה בשלב מתקדם. "וזה עושה את כל ההבדל, מה שמכונה game changer" גורסת ד"ר אליזבטה דודניק, אחראית תחום גידולי בית חזה באסותא. "My LC Check היא דרך נוספת לאתר אוכלוסיות בסיכון מוגבר עוד לפני שהן באות במגע עם המערכת הרפואית. בדרך זו יש לנו את האפשרות להתאים את הכלים המתקדמים העומדים לרשותנו לגילוי מוקדם וטיפול במחלה, בהתאם לפרופיל האישי ולדרגת הסיכון האינדיבידואלית, שזאת מהות הרפואה המותאמת אישית".    

ולמי עוד מומלץ לבצע בדיקת סקר לגילוי מוקדם?

הנה קומבינציית מספרים שכדאי לזכור - 50-80-20-15. כלומר אנשים בריאים בגילאי 50-80 עם 20 שנות חפיסה (=מספר הקופסאות ביום כפול מספר שנות העישון), אשר לא הפסיקו לעשן ב-15 השנים האחרונות – עומדים בקריטריונים לבצע בדיקת לא פולשנית לגילוי מוקדם, מסוג טומוגרפיה ממוחשבת בעוצמת קרינה נמוכה (low-dose CT), אשר הוכחה במחקרים בקרב מעשנים כבדים כמפחיתה את הסיכון למות מסרטן ריאות ב-15%-20%.

אין עשן בלי אש- חשיפה ממושכת לעשן מזרזת תחלואה ותמותה מוקדמת

מה כבר לא נאמר על סכנות העישון? עישון סיגריות מוביל להתפתחות של מחלות ממאירות רבות והוא הגורם העיקרי להתפתחות סרטן ריאות - 85%-90% ממקרי התחלואה הם תולדה של עישון ארוך טווח. יתרה מכך, קיים קשר ישיר בין משך העישון - כלומר כמה שנים אתם מעשנים – לבין סרטן ריאות. ככל שמעשנים יותר שנים, כך הסיכון לפתח סרטן ריאות גדל בקצב שהולך ונעשה מהיר יותר (קשר אקספוננציאלי).

עם זאת יש גם מידה של אופטימיות וחלון הזדמנויות אמיתי לשנות כיוון. הסיכון לפתח סרטן ריאות יורד לאורך השנים מרגע הפסקת העישון. הורדת הסיכון הינה מתונה ודורשת זמן, לדוגמא: לאחר 10 שנים ממועד הפסקת עישון, הסיכון לפתח סרטן ריאות יצטמצם בחצי.

לסיכום, גמילה מעישון היא הצעד המשמעותי ביותר לשיפור בריאותכם. אל תחכו לשנת 2023 – עוד היום נצלו זכאותכם לקבלת טיפול תרופתי והתנהגותי לגמילה מעישון במסגרת קופת החולים שלכן או צרו קשר עם המוקד הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות (6800*) - ויפה שעה אחת קודם!

 

No content available.

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ