מכשיר הקרינה משולב ה-MRI הראשון בישראל, באסותא רמת החייל, מסייע לחולים כבר למעלה משנתיים. הוא מבוסס על טכנולוגית הקרנה ממוקדת לחיסול גידולים ללא פגיעה באיברים בריאים. "המטופל הוא מרכז העולם מבחינתנו", אומרת פרופ' מירב בן דוד, מנהלת המכון.
במכון האונקולוגי בבית החולים אסותא רמת החייל פועל כבר למעלה משנתיים מאיץ ההקרנות מהמתקדמים בעולם. המאיץ, MRI-Linac, היחידי בארץ ואחד מכ-25 בעולם, משלב סריקת MRI במהלך ההקרנה, ומכאן ייחודו. הוא מאפשר לבצע הקרנה ממוקדת ללא פגיעה באיברים בריאים ולהתאים עצמו תוך כדי הטיפול למצב המטופל.
פרופ' מירב בן דוד, מנהלת מכון הקרינה: "מדובר בבשורה למטופלי סרטן ערמונית, ממאירות לבלב וריאות, גרורות בכבד, בלוטות ממאירות בחלל הבטן והאגן ובסרטנים נוספים, שעד היום חלקם, כמו במקרה של לבלב, לא טופלו בהקרנות בשל תופעות לוואי וחשש לפגיעה באיברים בריאים ועתה זוכים לטיפול מדויק יותר, קצר יותר ומותאם אישית".
החידוש הגדול במכשיר ה-MRI-Linac הוא היכולת להקרין תחת הדמיית MRI בזמן אמת ולבצע התאמות תוך כדי הטיפול. זאת, לעומת מכשירי הקרנה אחרים בהם לאחר תחילת ההקרנה לא ניתן לעשות שינוי או התאמות. "במאיצים רגילים ניתן לערוך הדמיות רק לפני הטיפול, אך לאחר ההקרנה אנחנו 'עיוורים' ובמידה ויש תזוזות של איברים במהלך הטיפול, למשל כתוצאה מנשימה, אין יכולת לשלוט בכך ולהתאים את ההקרנה לתזוזות הגוף", מסבירה ד"ר דפנה לוין, הפיזיקאית הראשית של מכון הרדיותרפיה באסותא רמת החייל.
"לאור העובדה שמאות מטופלים עברו טיפולי רדיותרפיה באסותא רמת החייל, הניסיון שלנו משמש גם בתי חולים נוספים ברחבי העולם. טיפלנו כבר בהצלחה מרובה מ-200 גברים חולי סרטן הערמונית, ובמטופלים נוספים - חולי סרטן הלבלב, הכבד, הריאות וסרטן גרורתי במצבים מסובכים בחלל הבטן", אומרת פרופ' בן דוד ומוסיפה, " מדובר בשירות שניתן למטופלי כל קופות החולים. המטופלים מופנים אלינו מכל הארץ והשירות הינו ציבורי כנגד טופס 17 מקופות החולים".
בשורה גדולה למטופלים
למכשיר החדשני באסותא רמת החייל יש שתי חוזקות שמבדלות אותו והופכות אותו לבשורה: הראשונה, היכולת להתאמת תוכנית הטיפול לאנטומית המטופל בכל יום טיפול; והשנייה, מעקב בזמן אמת במשך הטיפול (ההקרנה) - המכונה מזהה אם הגידול יצא מהטווח בו הוא צריך להיות, או אם איברים בריאים נכנסו לאיזור ההקרנה, ומפסיקים להקרין.
"כשמגיעים אלינו מטופלים נדרש תכנון קרינה קפדני", אומרת פרופ' בן דוד, "אחת הבעיות בתכנון קרינה היא שגוף האדם משתנה מיום ליום, ואם ביום ראשון, למשל, אנו עורכים תוכנית קרינה ללבלב, ביום שני הוא כבר לא באותו מצב", היא מסבירה. "הוא יזוז בגלל נשימה, קיבה מלאה יותר או פחות, וכאן נכנס הפתרון של מאיץ ה-MRI. באמצעותו ניתן לשלוט גם במיקום וגם בתזוזה לאורך זמן. בערמונית למשל, שומרים על הרקטום ואין מורך בהליך החדרת ג'ל מיוחד בפרוצדורה פולשנית. כן אנו גם משמרים את איכות החיים וגם מפחיתים תופעות לוואי, מבלי להוריד את הסיכוי להחלמה מלאה. זו בשורה גדולה הן למטופלים והן לרופאים האונקולוגים המקרינים בכל העולם. "בנוסף, אנו מעניקים במכון מעטפת טיפולית ייחודית שמורכבת מצוות שמלווה את המטופל לפני, במהלך ולאחר הטיפול - אז הוא חוזר לרופא המטפל בבית החולים ממנו הופנה אלינו. לאחר קבלת הפניה היא נבחנת יל ידי צוות שמורכב מחמישה רופאים בכירים ורופאה מומחית ברדיולוגיה, שמסמנים את אזורי הטיפול ואזורי הסיכון במכשיר ה- MRI .
לאחר מכן, התיק עובר לתכנון הטיפול ולבקרת האיכות. יש כאן השקעה מאוד גדולה בכוח אדם ובידע", אומרת פרופ' בן דוד.
ללא תופעות לוואי
ד"ר לוין מסבירה כי אצל חולה עם גידול בלבלב, איבר שממוקם בחלל הבטן וסביבו המעי הדק, המעי הגס, הקיבה ותריסריון - איברים שלא ניתן להקרין במנות גבוהות כי הדבר עלול לגרום לנזקים, כמו כיבים שיכולים להיות בלתי הפיכים - הסימולציה שתבוצע לפני הטיפול ברוב המקרים לא תתאים ביום הטיפול. "ב-100% מהפעמים בטיפול בלבלב היינו צריכים לעשות שינוי והתאמה של התוכנית על מנת לא לפגוע באיברים שמסביב מחד, ולא לתת קרינה נמוכה מידי לאיבר המטופל, מאידך. לשם ההשוואה, בהקרנה במכשיר רגיל, שאינו משלב סריקת MRI, אף פעם לא נקרין את אזור הלבלב במנות קרינה כל כך גבוהות בדיוק בשל סיבה זו, בגלל הפחד מפגיעה באיברים הבריאים".
למרות ההנחיות הרבות שניתנות למטופלים לפני ההקרנה (לא לאכול הרבה, למשל), עדיין הקיבה והמעי הם איברים גמישים, ומצבם משתנה - בהתאמה הלבלב, שהוא איבר גמיש, נדחק ומשתנה, ולכן סריקת ה-MRI במהלך ההקרנה כה חשובה.
"בשנתיים האחרונות טיפלנו בעשרות חולי סרטן לבלב בנות מאוד גבוהות, ולא מעט מהם זכו בחודשים ארוכים של חיים בלי תופעות לוואי ובלי עדות למחלה. זו הצלחה יוצאת דופן. באמצעות חמישה טיפולים על פני שבועיים ניתן להאריך למטופל את החיים, אפילו בשנה במקרים מסוימים, ובכל זאת עם מזעור תופעות לוואי", מסבירה ד"ר לוין.
מעטפת טיפולית
וזה לא רק אופן הטיפול שמייחד את המכון, אלא גם השירות המסור והמקצועי מהצוות. כל מטופל זוכה לליווי צמוד של צוות רפואי בכיר, צוות סיעודי ופיזיקאים על מנת להתאים את הטיפול הנכון ביותר עבורו. "שיתוף הפעולה עם המטופל מאוד חשוב. אנו מספקים מענה מקיף לכל הבעיות, גם תוך כדי הטיפול", אומרת פרופ' בן דוד, " היתרון הגדול של המכשיר הוא שאנו יכולים לראות בכל רגע נתון את האיברים בסיכון - אנו מגנים עליהם ואז גם יש מעט תופעות לוואי. בנוסף, אנחנו לוקחים את הטיפול לשלב הבא ומנסים להרחיב באופן תמידי את היקפה של המעטפת הטיפולית. דוגמה אחת לכך היא מחקר שאנו עורכים כיום, אשר בודק האם אפשר לשמור על העצבים וכלי הדם שאחראים על התפקוד המיני אצל גברים עם סרטן הערמונית על מנת לשפר את איכות החיים של המטופלים שלנו".
המכון גם מספק למטופלים שירותים צמודים ונלווים להליך ההקרנות, כמו מרפאה משולבת פסיכולוגית-אונקולוגית לגברים עם ממאירות פרוסטטה, בשל ההתמודדות הנפשית המורכבת של סרטן מסוג זה, ומעניקה טיפול לגבר עצמו וגם למשפחתו החל משלב הטיפול הראשון. "יש כאן משהו רחב יותר" מסבירה פרופ' בן דוד, "האלמנט הנפשי-פסיכולוגי הוא קריטי לטיפול וגברים בדרך כלל נמנעים מלהעלות אותו. אנו מספקים להם את המענה והפתרון לכך באמצעות המרפאה המשולבת".
"כיום אנו בתהליך כתיבה ועיבוד של המידע, ושותפים לכתיבתו של ספר על הטיפול במאיץ הMRI , מסכמת בן דוד, "אני גם עורכת גיליון של עיתון מדעי בינ"ל על הטיפול במאיץ ואנו באסותא נמצאים בתוך העשייה העולמית בתחום".
No content available.