אחד מכל 15 גברים ואחת כל 17 נשים יחלו בסרטן ריאה. בשנים האחרונות מושם דגש עצום על גילוי המחלה בשלביה המוקדמים, וזאת על מנת להגדיל את סיכויי הריפוי.
השנה חלה פריצת דרך נוספת בתחום, כאשר התברר כי טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים שניתנו עד כה למטופלים בשלב גרורתי, יעילים מאד גם בשלבים המוקדמים של המחלה. בחירת הטיפול נעשית בהתאמה למאפיינים המולקולריים של המחלה, הטיפול ניתן לפני ו/או אחרי הניתוח, במטרה להוריד את הסיכון לחזרת המחלה, ובחלק מהמקרים הוא מצליח להביא לריפוי מוחלט של החולים.
בדיקות סקר מצילות חיים
פעמים רבות אבחון של סרטן ריאה נעשה בעקבות הופעת התסמינים, כשהמחלה מתגלה בשלב מתקדם ובלתי נתיח. טומוגרפיה ממוחשבת בקרינה נמוכה (low-dose CT) מאפשרת גילוי מוקדם של המחלה עוד לפני הופעת התסמינים, וכתוצאה מכך מעלה את הסיכוי לריפוי עם הטיפול הניתן. "ממחקרים רבים עולה כי בקרב מעשנים כבדים ביצוע low-dose CT מוריד את הסיכון למות מסרטן ריאה ב-15%-20%" – מסבירה ד"ר דודניק אליזבטה.
במהלך שנת 2023 החל משרד הבריאות בפרויקט פיילוט (פרויקט תיג"ר) במסגרתו מבוצעת בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת בקרינה נמוכה במעשנים כבדים פעילים/מעשנים לשעבר. מרכזי אסותא שותפים לפרויקט זה, ולמעשה, במסגרתו עשרות אנשים ביצעו בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת בקרינה נמוכה באסותא. ד"ר דודניק: "צפינו היענות גבוהה במיוחד לביצוע הבדיקה בקרב המטופלים. מדובר בפרויקט מוצלח אשר בתקווה יהווה בסיס ליישום רחב של הבדיקה והכללתה בסל שרותי הבריאות. השאלה שעולה היא הגדרת האנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון והרחבת ביצוע הבדיקה לאוכלוסיות נוספות, כגון אנשים עם סיפור משפחתי של סרטן ריאה. כך, ישנן עדויות ממספר מחקרים שנערכו באסיה שגם אוכלוסיה זו עשויה להרויח משמעותית מביצוע בדיקת סקר".
הכלי הדיגיטלי הייחודי של אסותא
כל האמצעים הללו מצטרפים לכלי הדיגיטלי אשר פותח באסותא, במטרה לסייע במניעת סרטן ריאה או באבחון המחלה בשלבים המוקדמים. באמצעות שאלון דיגיטלי ניתן להעריך את מידת הסיכון של אדם לחלות במחלה, בין אם הוא מעשן ובין אם לא, והוא נגיש לקהל הרחב ללא עלות. במסגרת השאלון עונה המטופל/ת על שורת שאלות הנוגעות להרגלי החיים שלו/ה, מידת חשיפה לחומרים רעילים, נטייה משפחתית, נוחכות/היעדר מחלות ריאה שונות וחשיפה לקרינה בעבר. בסוף השאלון מתקבל ציון המעריך את מידת הסיכון האישית לחלות בסרטן ריאה. מדובר בשאלון מבוסס מדעית על מודלים רב משתנים, כאשר לכל גורם ישנו משקל שונה, כך שבסופו של דבר מתקבלת הערכה מדויקת ומותאמת אישית לכל נבדק ונבדקת, בחלוקה הבאה:
- סיכון ממוצע לחלות בסרטן ריאה
- סיכון מעט גבוה מהממוצע
- סיכון מוגבר
- סיכון גבוה במיוחד
ד"ר דודניק: "בהתאם לדרגת הסיכון האישי המוצגת כצבע רמזור, יקבל ממלא השאלון המלצות בנוגע למניעה ואבחון מוקדם. כך, לדוגמא, אנשים מעשנים יופנו לטיפולי גמילה ואנשים עם תסמינים שעלולים להעיד על מחלה יופנו לבירור רפואי. כלומר השאלון איננו רק אבחוני אלא גם מניע לפעולה".
לצד החידושים האבחוניים והטיפוליים בסרטן ריאה, חשוב לזכור כי בסופו של דבר חלק ניכר מהאפשרות למנוע את המחלה נמצא בידי האנשים עצמם. הימנעות מוחלטת מעישון, או החלטה להיגמל בקרב מעשנים, תפחית משמעותית את מספר החולים בסרטן ריאה ותאפשר את בריאות האוכלוסייה במספר מחלות נוספות, אשר העישון הינו גורם סיכון להתפתחותן.
No content available.