כמה קל לשמור על הכבד?

כמה קל לשמור על הכבד?

הכבד שלנו הוא אחד מהאיברים המוצקים המופלאים ביותר בגוף בזכות יכולתו הבלעדית להתחדש. הכבד שומר עלינו נקיים מרעלים, מייצר מיצי מרה וגורמי קרישה ומפרק חלבונים, פחמימות ושומנים המגיעים אליו ממערכת העיכול. אבל לכבד יש אויב עיקרי וזהו אורח החיים המודרני (תזונה שאינה בריאה וחוסר בפעילות גופנית), אשר גורם לעלייה משמעותית במחלות כבד ובראשן מחלת הכבד השומני ששכיחה בקרב שליש מאוכלוסיית העולם המערבי. ללא טיפול, עלולה מחלה זו להתקדם למחלת כבד משמעתית עד ככשל בתפקוד כבד, סרטן כבד וצורך בהשתלת כבד. אז איך שומרים על כבד בריא יותר? הנה כמה טיפים:

נגיף ההפטיטיס

אם קיבלתם עירוי דם לפני 1992, מומלץ לפנות לרופא/ה המטפל/ת ולבקש בדיקת דם לגילוי נגיף הפטיטיס C. אם נולדתם לפני 1991 אתם אינכם מחוסנים להפטיטיס B, ועל כן מומלץ לבקש להתחסן אצל רופא/ת המשפחה. אם נולדתם לפני 1999 אתם אינכם מחוסנים להפטיטיס A ומומלץ להתחסן אצל רופא/ת המשפחה. בכל מקרה יש להימנע מקיום יחסי מין בלתי מוגנים, במידה ואין מידע על מצב בן/בת הזוג, על מנת למנוע הדבקה בנגיפי ההפטיטיס B או C. אם אתם נשאים של נגיף ההפטיטיס C – פנו לרופא/ה על מנת לברר לגבי טיפול חדשני ופורץ דרך הכלול בסל הבריאות ומביא לריפוי מלא ב-95%. נשאים של נגיף ההפטיטיס B צריכים להיות במעקב קבוע אצל רופא כבד כדי למנוע התפתחות סיבוכים ולשקול טיפול תרופתי אנטי-נגיפי (כלול בסל הבריאות) המונע התפתחות סיבוכים.

טיפול תרופתי

תרופות רבות עוברות פירוק בכבד. ישנן מספר תרופות אשר נמצאות בשימוש שכיח הכרוכות ברגישות יתר או שנטילתן במינון גבוה/ממושך עלולה לגרום לנזק בכבד, כגון פרוקור, סטאטינים, אוגמנטין, טמוקסיפן, תרופות אנטי-פטריתיות או משככי כאבים לא-סטרואידליים. אם אתם נוטלים תרופות אלה, רצוי להיות במעקב אצל רופא/ת המשפחה, הכולל בדיקות דם.

כבד שומני

זוהי המגפה של העולם המערבי ושליש מהאנשים צפויים לחלות בה. גורמי הסיכון לכבד שומני הם עודף משקל, סוכרת ועודף שומנים בדם. איזון גורמים אלו מפחית משמעותית את הסיכון למחלה וסיבוכיה.

אם אבחנו אצלכם כבד שומני, הקפידו על אורח חיים בריא, הרגלי אכילה נכונים, פעילות גופנית ושמירה על משקל גוף מתאים לגיל ולגובה, וכן על פרופיל שומנים ורמות סוכר תקינים. ישנו היום גם טיפול תרופתי ייעודי לכבד השומני. דעו כי ניתן להעריך את חומרת המחלה, כמו גם מחלות כבד כרוניות נוספות, באמצעים בלתי פולשניים (פיברוסקאן) ולהציע למטופלים עם כבד שומני טיפול תרופתי מותאם אישית.

צריכת אלכוהול

אוהבים לשתות? מי לא. אבל חשוב לשתות במידה כי צריכת יתר של אלכוהול מטילה על הכבד עומס שעלול לגרום לנזק בלתי הפיך. אז במספרים? ב- 30 מ"ל של ויסקי, ב-100 מ"ל של יין וב-250 מ"ל של בירה יש 10 גרם אלכוהול. לגברים מומלץ לשתות עד 40 גרם אלכוהול ביום ולנשים מחצית מכך.

בכל מצב של ספק או חשד למחלת כבד - פנו לרופא/ת המשפחה לקבלת מידע וכיצד חשוב לנהוג. ניתן לפנות גם למרכז מצוינות לרפואת הכבד באסותא רמת החייל

טלפון:  03-7643788

מנהלת המרכז, פרופ' זיו בן ארי, היא מומחית בינלאומית למחלות כבד, נשיאת עמותת "חץ – חולי הכבד בישראל"

No content available.

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ