לישון – זה לא כזה פשוט כמו שזה נשמע
מתגלגלים במיטה שעה שלמה לפני שאתם נרדמים? מתעוררים עשר פעמים בלילה? אתם לא לבד. אנשים רבים סובלים מהפרעות שינה מסוגים שונים, כאשר השכיחות ביותר הן:
- קושי בהירדמות
- התעוררויות מרובות
-
יקיצה מוקדמת
הפרעות שינה הן בעיה נפוצה ביותר, בעלת השלכות גופניות ונפשיות. מעבר לנזק הרפואי אשר נגרם כתוצאה משינה מועטה ולא מסודרת, ישנו סיכון ממשי בתפקוד ברמת עייפות גבוהה, בעיקר כאשר מדובר בנהיגה.
בעיית השינה השכיחה ביותר היא נדודי שינה, כאשר במרבית המקרים הרקע לכך הוא סטרס פסיכולוגי או חרדה, אשר עלול להוביל לסוג של "מעגל רשע" – האדם מתקשה להירדם בגלל סטרס, חוסר השינה והקושי בהירדמות כשלעצמם מעצימים את הסטרס ורמת העוררות הגופנית עולה עוד יותר. מי מאיתנו לא היה במצב של הצצה תכופה בשעון המתקדם וחישוב שעות השינה שעוד נותרו – מצב שרק מקשה עוד יותר לשקוע בשינה...
ועוד לא הזכרנו נחירות...
בנוסף לקשיי ההירדמות, אנשים רבים סובלים ממצב שנקרא "דום נשימה בשינה" – הפסקות נשימה אשר פוגמות ברצף השינה ופעמים רבות מלוות בנחירות מרובות וקולניות. התוצאה היא שינה קטועה ולא יעילה ופעמים רבות גם הפרעה לבן או בת הזוג שמוצא את עצמו ישן במנסרה. על העייפות, התסכול והקושי כתוצאה ממצב זה אין צורך להרחיב.
עד לאחרונה נעשה אבחון בעיות שינה במכון שינה, אשר הצריך מהמטופלים לישון במעבדת שינה, כשהם מחוברים לאמצעי ניטור רבים. לבד מאי הנוחות והעובדה שהשינה מחוץ לבית הרתיעה מטופלים רבים, קשה היה לבודד את קשיי השינה מהקושי להירדם בסביבה לא שגרתית.
טכנולוגיות חדשניות מאפשרות לבצע כיום בדיקות שינה ביתיות, במינימום מאמץ ובמקסימום מהימנות.
בדיקת שינה בלי לצאת מהבית
בדיקת שינה ביתית מיועדת לתינוקות, ילדים ומבוגרים ויש להן שתי מטרות עיקריות:
- בדיקת דפוסי השינה – מטרת הבדיקה היא רישום של מחזורי השינה והערות על מנת לבסס אבחנה לגבי איכות ודפוס השינה בילדים ובמבוגרים. הבדיקה מתבצעת באמצעות אקטיגרף - שעון מיוחד המודד את מחזורי הערות והשינה, שאותו עונדים על פרק היד, בתוספת חיישן שמולבש על האצבע ומודד את הדופק ורמת ריווי החמצן בדם. נוחות הבדיקה הביתית באמצעות אקטיגרף מאפשרת לבצע את האבחון במשך ארבעה לילות רצופים וכך לקבל תמונה מהימנה יותר של דפוס השינה. בנוסף, מי שמעוניין להיעזר בהדרכה צמודה יותר, ניתן להזמין שירות טכנאי שמגיע עד הבית ומסייע בהרכבת הציוד – על גבי המבוגר או הילד – מוודא את תקינותו ובאמצעות מצלמת וידאו עוקב מרחוק במהלך הלילה אחר התנהלות הבדיקה.
- אבחון דום נשימה בשינה – בדיקה של הפרעת נשימה חסימתית מתבצעת גם היא בבית, באמצעות מכשיר נוח המסופק לנבדקים וכולל רצועת חזה, מד ריווי חמצן (סטורציה) שמורכב על האצבע וצינורית (קנולה) אפית שמודדת את לחץ האויר הנשאף והננשף. תפעול הציוד קל ביותר כיוון שהמכשיר אוטומטי לחלוטין ולכן אין צורך בהפעלה או כיבוי – כל שנדרש הוא להרכיבו לפני השינה, להסירו בבוקר ולהעבירו למכון השינה לפענוח.
עכשיו אפשר לישון בשקט
לאחר ביצוע בדיקות השינה ופענוח התוצאות, ניתן להחליט על טיפול אישי, בהתאם לבעיה.
דרכי הטיפול בבעיות שינה הן:
- שינויים באורח החיים - הדרכה להיגיינת שינה והנחיות כיצד לאפשר שינה נינוחה יותר
- טיפול התנהגותי – טיפול בשיטת CBT המלמד את המטופלים כיצד להתגבר על החרדות אשר מפריעים את מנוחתם, לעתים בצד טיפול רגשי במידת הצורך
- טיפול תרופתי – התאמה אישית של מינון וסוגים שונים של כדורי שינה
-
טיפול ניתוחי – במקרה של הפרעת נשימה חסימתית חמורה
יש לציין כי במרבית המקרים ניתן להתאים טיפול יעיל בהפרעות שינה אשר משפר משמעותית את איכות השינה ואיתה את איכות החיים.
No content available.