נשים ברפואה – לשבור את ההטיה
יום האישה הבינלאומי 2022 מתקיים השנה בסימן #Break the bias - לשבור את ההטיה.
ואכן, הטיה מגדרית שיש להתמודד איתה קיימת בכל תחומי הרפואה, החל מבחירת מסלולי התמחות מסורתיים "השמורים" לנשים, דרך פערי שכר, עיכוב או קטיעת מסלולי קריירה לטובת הקמת משפחה וכלה בצורך לכבוש יותר ויותר תפקידי ניהול בכירים, בידי נשים.
בגזרת הבשורות החיוביות נמצאת הידיעה המשמחת על כך שבעשור האחרון ניתן לראות היפוך מגמה – בפקולטות השונות ללימודי רפואה ניתן למצוא רוב נשי מוחלט. את ההטיה הזו שברנו.
"אישה היא לא גבר מוקטן"
אבל מה אם מסתכלים על המטבע מצידו השני? האם קיימת גם הטיה מגדרית במסגרת הפעילות הרפואית עצמה? והרי ברור לכולנו שאין טעם לבחון את השאלה הזו בתחומים שהינם נשיים בהגדרתם כגון רפואת נשים או בריאות השד. המונח רפואה מגדרית מתייחס להבנה שתפקוד מערכות הגוף מושפע מהמגדר שלנו, ובהתאם לכך יש להתוות את האבחון והטיפול. זהו תחום שתופס תאוצה בארץ ובעולם בשנים האחרונות, עם יותר ויותר ידע ומחקר קליני שמבסס את התפיסה שהאישה היא לא "גבר מוקטן". ההבדלים האנטומיים והתהליכים הפיזיולוגיים של גופה מחייבים לשבור את ההטיה, ולהתייחס אליה מבחינה רפואית בהתאם. כיום אנחנו כבר יודעים שאצל נשים יש תחלואה אוטואימיונית בשכיחות גבוהה יותר, הן סובלות יותר ממיגרנות, יש להן יותר אבנים בכיס המרה, פחות מחלות דם ממאירות ותפיסת הכאב שלהן שונה. אבל לב העניין נמצא בלב.
מכל הלב
עד לפני מספר שנים נתפסו מחלות לב וכלי דם כבעיה של גברים ונשים נחשבו "מוגנות" יחסית מפני תחלואה לבבית. כיום ידוע שמחלה כלילית היא הגורם הראשון למוות בקרב נשים, בשיעור פי שלושה מאשר סרטן השד, כאשר הסיכון עולה משמעותית לאחר הפסקת המחזור החודשי וירידה ברמת האסטרוגן בגוף. במקביל נרשמת בעשורים האחרונים עלייה במחלות לב בקרב נשים צעירות (בגילאי 35-45), וזאת בשל העלייה הכללית בגורמי הסיכון כגון השמנת יתר, סוכרת בהיריון ויתר לחץ דם בהיריון. בגזרת הטיפול - מנתונים של אסותא מרכזים רפואיים עולה כי מתוך כלל צנתורי הלב שהתבצעו בביה"ח ב-3 השנים האחרונות – 25% בלבד היו נשים, ונתון דומה (23.7%) של נשים עברו ניתוחי לב בשנים אלו, נתון נמוך משמעותית מהגברים.
לא מגיעות למיון
הסיבה להבדלים הללו נעוצה ככל הנראה במישור ההתנהגותי. הנתונים מראים כי התמותה בקרב נשים מאירועי לב חסימתיים גבוהה יותר מאשר תמותת גברים באותו סוג אירוע. הסיבה פשוטה – נשים לא מבקשות עזרה רפואית. למרות שהן חשות ברע, הן מחכות בבית "עד שזה יעבור", מנסות לשמור על שגרה ואף להמשיך לעבוד. ע"פ הנתונים נשים מגיעות למיון בממוצע כשעה מאוחר יותר מגברים באותו מצב - תחושת אי הנוחות לפנות לטיפול רפואי ואי הנעימות "להכביד על הסביבה" גורמות למותן.
יתרה מכך – יש צורך לשבור את ההטיה גם בקרב הצוות הרפואי. ישנם מצבים שבהם אישה מגיעה למיון עם סימנים לא אופייניים לתחלואה לבבית, ובשל כך יתקבל אבחון שגוי, גם כאשר היא נמצאת בעיצומו של אירוע לב חסימתי.
אבל כל הנתונים הללו נמצאים במגמת שיפור: המודעות הגוברת לנושא, וההתייחסות העודפת שמקבל תחום "לב האישה" עם הקמת מרפאות ייעודיות ברחבי הארץ ועידוד נשים לפנות לטיפול רפואי, תורמות לירידה בשנים האחרונות בשיעורי התמותה מאירועי לב פתאומיים אצל נשים. זאת בזכות מניעה ראשונית יעילה ושינוי הטיפול התרופתי בשנים האחרונות.
שימי לב ללב
בראש ובראשונה חשוב לדעת ולזכור שתחלואה לבבית מסתמנת באופן שונה אצל נשים לעומת גברים. הסיפור המסורתי של לחץ בחזה, תעוקה וכאבים שמקרינים לכתף שמאל – הוא לאו דווקא הביטוי הנפוץ של אירוע לב אצל אישה. אז למה עלייך לשים לב?
- כאבים מפושטים בכתפיים, בחזה ובגב
- כאבים בלסת
- קושי בנשימה
- בחילות וסחרחורת
- עייפות ניכרת
- תעוקה כללית המופיעה לעתים במנוחה ולאו דווקא במאמץ
חשוב להבין כי סימנים אלה יכולים להימשך לאורך זמן - אפילו ימים, וחובה לפנות לבירור רפואי.
שמרי על הלב שלך
- היי מודעת לערכי לחץ הדם והכולסטרול שלך. אם אינך מכירה את הנתונים או לא בדקת אותם לאחרונה - עשי זאת החודש. במידה והערכים אינם תקינים - פני בהקדם לרופא/ה המשפחה שלך להכיר את מסלולי הטיפול לאזן ערכים אלו.
- הפסיקי לעשן - ויפה שעה אחת קודם. המוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות עומד לשירותך, ללא עלות, בטלפון *6800.
- אמצי עקרונות של תזונה ים-תיכונית, המבוססת על אכילה מתונה, בישול ביתי, שימוש בחומרי גלם טבעיים כדוגמת: ירקות ופירות טריים, קטניות, דגנים מלאים, שמן זית ועשבי תיבול לצד עוף רזה דגים וביצים. תזונה ים-תיכונית הוכחה כמורידה את הסיכון לתחלואה לבבית ולהתפתחות אירועים קרדיווסקולריים.
- אם עלית במשקל או הנך במשקל עודך פני בהקדם לרופא/ה המשפחה שלך להכיר את מסלולי הטיפול להורדה במשקל.
- שאפי לבצע בין 150 ל-300 דקות פעילות גופנית בשבוע, במסגרת הפעילות גופנית האהובה עליך. שלבי הליכה, גם במקטעים קצרים, במהלך שגרת היום, עם הצבת יעד יומי שיעלה בהדרגה מ-4,500 צעדים לכ-7,500 צעדים ביום. כל המוסיפה - הרי זה משובח.
- אל תדחי את בדיקות הלב השגרתיות, בהתאם לגיל ולמצב הרפואי ובמיוחד אם הנך בעלת היסטוריה משפחתית של תחלואה לבבית.
וזכרי – לב העניין הוא צמצום וטיפול בגורמי הסיכון
No content available.