מיהו האשם העיקרי בסרטן צוואר הרחם?

מיהו האשם העיקרי בסרטן צוואר הרחם?

מדי שנה מאובחנות בישראל כ-300 נשים עם סרטן צוואר הרחם, ונראה שהפעילות להעלאת המודעות למחלה בהחלט מסייעת למגמת הירידה בתחלואה. ד"ר לירון קוגן, המוביל ביחד עם ד"ר יואב ברוך את מרפאת צוואר הרחם באסותא ראשל"צ, מסביר: "אין הרבה סרטנים שאנחנו יודעים להאשים בהם גורם ויראלי, בדומה לסרטן צוואר הרחם. במעל 97% מהמקרים - מקורו של הסרטן הוא בנגיף הפפילומה HPV. מדובר בנגיף נפוץ מאוד, אשר מועבר בקלות במגע עור כולל יחסי מין. ישנם זנים של הנגיף אשר גורמים ליבלות באיברי המין ואילו זנים אחרים עלולים לגרום לסרטן צוואר הרחם. במצבים נדירים יותר עלול נגיף הפפילומה לגרום לסרטן הפות והעריה וכן לסרטן האנוס בנשים, או לסרטן הפין וסרטן מיתרי הקול בגברים. חשוב לדעת כי אמצעי מניעה כגון קונדומים, אינם מגנים באופן מלא מהידבקות בנגיף הפפילומה. מרבית הנשים שנדבקות בנגיף, לא מפתחות תסמינים כלשהם ובמרבית המקרים (80-90%) מערכת החיסון מתמודדת בהצלחה עם הנגיף. עם זאת ב- 10-20% הנותרים, הנגיף נשאר פעיל, בין אם יש לכך גורם סיכון כמו עישון, כשל חיסוני או מסיבה שלא ברורה לנו, ובין אם מדובר בזנים מסוימים של הווירוס, שנחשבים מסוכנים יותר. במקרים אלו ניתן לפתח נגעים טרום ממאירים בצוואר הרחם, בעלי פוטנציאל להתפתח בהמשך לסרטן. הזמן שחולף בין ההדבקה ועד להתפתחות סרטן צוואר הרחם אורך בממוצע 15-20 שנים, ואת חלון הזמן הזה עלינו לנצל כדי לאבחן, לטפל ולמנוע את המחלה".

איך מנהלים מעקב מציל חיים?

"כאשר נמצאים במעקב מסודר, הסיכוי לחלות בסרטן צוואר הרחם הוא נמוך מאד", מסביר ד"ר יואב ברוך. אנחנו רואים במרפאת צוואר הרחם באסותא ראשל"צ כ-20-30 מקרים טרום ממאירים מתקדמים בחודש, ומצליחים לאבחן ולטפל בהם. אחת הבעיות העיקריות היא העובדה שלעיתים לא קיימים כלל תסמינים כלשהם כאשר הסרטן מתפתח. במקרים מסוימים יופיעו תסמינים שהנפוצים שבהם הם: דמם לדני (מהנרתיק) לא סדיר, דמם לדני לאחר קיום יחסי מין, דמם לדני לאחר גיל הבלות והפרשה נרתיקית, אבל כל אלה אינם ייחודיים רק לסרטן צוואר הרחם ויכולים להופיע גם כתוצאה מסיבות אחרות. קיימות בדיקות סקר שנועדו לאתר נגעים בצוואר הרחם בעודם טרום ממאירים, וכך למנוע התפתחות סרטן.

בדיקות הסקר הן:

  • בדיקת הפאפ Papanicolaou or "Pap" test
  • בדיקת PCR לווירוס הפפילומה hpv test   
כיום ה PCR - היא הבדיקה הראשונה המבוצעת כשגרה בקופות החולים, ורק במידה והיא לא תקינה מוסיפים את הפאפ. כך מגיעים לרגישות כוללת של 95%".

החיסון שעושה את ההבדל

ד"ר קוגן מעיד כי הודות לבדיקות הסקר והודות לחיסון הקיים לווירוס הפפילומה בעשור האחרון, סרטן צוואר הרחם נדיר במדינות מפותחות. "לצערנו, אנחנו בישראל מתמודדים עם התנגדויות חסרות בסיס ועם דעות קדומות לגבי תופעות לוואי של החיסון. בשנים האחרונות החיסון ניתן בבתי הספר לנערים ונערות בכיתה ח', במטרה למנוע את התפתחות המחלות שלהן הוא גורם. החיסון ניתן גם לבנים, ולא רק לבנות, על מנת למנוע את המחלות הממאירות והיבלות שנוצרות אצל גברים וכדי למנוע את העברת הנגיף מאדם לאדם".

מהי המשמעות של תוצאת פאפ לא תקינה?

"כאשר אשה מגיעה למרפאה עם בדיקת פאפ חשודה, או עם סימפטומים, אנחנו מבצעים בדיקה אבחנתית קצרה בשם קולפוסקופיה, שאינה כרוכה בכאב אלא באי נוחות בלבד", מספר ד"ר ברוך. "בבדיקה אנו עושים שימוש במפסק (ספקולום) על מנת להתבונן על צוואר הרחם דרך עדשה מגדלת, ובאמצעות חומרים שונים אנחנו בוחנים האם ניתן לזהות שינויים על גבי הצוואר, אשר מצדיקים נטילת דגימה לביופסיה. אין צורך בהרדמה לפני לקיחת הדגימה, כיוון שבמרבית המקרים התחושה היא כשל צביטה קטנה ונשים רבות אינן מרגישות דבר. חשוב לדעת כי גם אם נלקחת דגימה, זה לא אומר שבהכרח יהיו ממצאים בלתי תקינים, מאחר וישנם מצבים נוספים שגורמים לשינויים (כגון דלקת). חשוב לי להסיר את החשש של נשים מהבדיקה הזו, המבוצעת במקרה שמשטח הפאפ אינו תקין".

מה קורה אם נמצאים נגעים טרום ממאירים?

ד"ר קוגן: "כשמדובר בנגעים טרום ממאירים קלים, אנחנו לרוב מסתפקים במעקב בלבד, אלא אם נגעים אלו נמצאים לאורך זמן. בנגעים מתקדמים יותר, שלבים 2 או 3 (למעט מקרים חריגים) נציע קוניזציה – פעולה קצרה ופשוטה יחסית, של הסרת המקטע הנגוע באמצעות כריתת חרוט מקצהו של צוואר הרחם, תוך שימוש בלולאה חשמלית. החרוט נשלח לבדיקה פתולוגית ולכן הפעולה היא אבחנתית וטיפולית גם יחד".
ד"ר לירון קוגן – מומחה בגיניקולוגיה אונקלוגית, מנהל מנהל השירות הרובוטי גינקו-אונקולוגי בהדסה ירושלים ומנהל השירות הגינקו-אונקולוגי באסותא ראשון לציון.
ד"ר יואב ברוך – מנתח ורופא בכיר ביחידה לאורוגינקולוגיה וכירורגיה של רצפת האגן במרכז הרפואי "איכילוב" תל אביב ומומחה למחלות עריה וצוואר הרחם באסותא ראשון לציון.
 
 

No content available.

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ