כל מה שרציתם לדעת על ניוון מקולרי גילי
הסיבה השכיחה ביותר לאובדן ראיה מעל גיל 60 בעולם המערבי
1.5 מ"מ שמחדדים את ההבדל
הרשתית הינה השכבה הפנימית המצויה בחלקו האחורי של גלגל העין. היא קולטת את קרני האור ומקדדת אותם לאותות עצביים שעוברים למוח (בדומה לפילם של מצלמה - כן, היה פעם דבר כזה...). הרשתית מורכבת מכעשר שכבות תאים שונות - המקולה היא אזור קטן (בקוטר כ-1.5 מ"מ) הנמצא בחלקה המרכזי של הרשתית ובו ריכוז גבוה במיוחד של קולטני אור והוא המאפשר לנו ראיה חדה (הנדרשת למשל לצורך קריאה או זיהוי פרצופים). היקף הרשתית, המהווה את מירב שטחה, מאפשר זיהוי צללים אך לא ראיה חדה.
שלבי המחלה - השלב ה"יבש" והשלב ה"רטוב"
לניוון מקולרי גילי (נמ"ג, AMD- Age-related Macular Degeneration) שני שלבים עיקריים: השלב ה"יבש" של המחלה, בו מצטברים מתחת לרשתית משקעים הקרויים דרוזן ובמקביל מתנוונים תאים בשכבות הרשתית החיצוניות. בשלב זה הראיה בדרך כלל אינה נפגעת וחלק ניכר מהמטופלים כלל אינם מודעים למחלתם.
בשלב המתקדם של המחלה - השלב ה"רטוב", צומחים כלי דם לא תקינים מן השכבה שמתחת לרשתית ומהם דולפים נוזל ודם אל תוך הרשתית ומתחתיה. מצב זה גורם להפרעה משמעותית בראיה - בדרך כלל עיוות בראיה או כתם שחור. במידה ולא יטופל, תיווצר צלקת במקום אשר תגרום להפרעה בלתי הפיכה בראיה.
מהי שכיחות ניוון מקולרי גילי ומהם גורמי הסיכון?
שכיחות המחלה עולה עם העלייה בגיל, עד כי מעל גיל 75 ניתן לזהות סימני ניוון מקולרי גילי בעד 1/3 מהאוכלוסייה. קיים גם קשר גנטי ולקרובי משפחה מדרגה ראשונה של חולי ניוון מקולרי גילי קיים סיכוי עד פי 4 לחלות בה. גורמי סיכון נוספים הינם עישון (למעשנים סיכון כפול לחלות במחלה בהשוואה ללא מעשנים!) ובמידה פחותה גם יתר לחץ דם, חשיפה לשמש ומין נשי.
כיצד מאבחנים ניוון מקולרי גילי ואילו שיטות הדמיה קיימות לאבחון?
אבחון ניוון מקולרי גילי נעשה באמצעות בדיקת קרקעית העין. הבדיקה מבוצעת על-ידי רופא עיניים (לאחר הרחבת האישונים באמצעות טיפות). זיהוי הממצאים האופייניים של דרוזן, שינויים בשכבת הפיגמנט אפיתל שמתחת לרשתית, כלי דם לא תקינים או הצטלקות, הם סימנים המרמזים על המחלה.
במידה וקיים חשד למחלה, רופא העיניים ימליץ על בדיקות הדמיה, כדי לאשר את האבחנה ועל מנת לתעד את מצב הרשתית לצורך השוואה בהמשך.
קיימות שתי שיטות הדמיה מרכזיות לאבחון ניוון מקולרי גילי:
- (OCT טומוגרפיה אופטית ממוחשב) - שיטת הדמיה המאפשרת מיפוי מדויק של הרשתית ברמת דיוק של מיקרונים בודדים (אלפיות המילימטר). הבדיקה יעילה להערכת קיום נוזלים ושינויים במבנה הרשתית, ומשמשת הן לאבחנה והן למעקב. הבדיקה אורכת דקות ספורות ואינה כרוכה בקרינה או בהזרקה של חומר ניגודי.
- צילום פלורסצאין - שיטת הדמיה הכוללת הזרקת חומר צבע לווריד המדגיש את כלי הדם ברשתית וסדרת צילומים המתבצעת מיד לאחר מכן. הבדיקה יכולה להדגים קיום כלי דם לא תקינים ומשלימה את צילום ה-OCT בחלק מן המקרים.
עם אבחנת המחלה יש לבצע מעקב אצל רופא עיניים אחת למספר חודשים לפי הממצאים.
לאחרונה נכנסת לשימוש בדיקת OCT-A אשר מסייעת להדמיה של כלי דם לא תקינים באמצעות OCT, הבדיקה עדיין אינה בסל הבריאות.
כיצד מטפלים בניוון מקולרי גילי?
לשלב ה"יבש" לא קיים עדיין טיפול. בדרגת חומרה בינונית ומעלה מומלץ ליטול תוסף ויטמינים ואנטי אוקסידנטים שמתבסס על מחקר ה-AREDS, הכולל ויטמין C, ויטמין E, אבץ, נחושת ולוטאין. תוסף זה מצמצם את הסיכון למעבר בין השלב ה"יבש" לשלב ה"רטוב" ב-25% על פני חמש שנים.
הטיפול בשלב ה"רטוב" עבר מהפכה בשנים האחרונות עם השימוש בהזרקות תוך עיניות של קבוצת חומרים המעכבים את חלבון ה-VEGF שלו תפקיד חשוב בצמיחת כלי דם לא תקינים. התרופות המוזרקות הן אבסטין, לוסנטיס, איילאה ולאחרונה נרשמה בישראל גם התרופה ואביסמו. התרופות ניתנות בהזרקה תוך עינית בהתחלה אחת לחודש ולפי התגובה ניתן לרווח בין ההזרקות בחלק מן המטופלים. הטיפולים יעילים ומאפשרים שימור הראיה במרבית המקרים.
איך נדע שאנחנו במסלול הנכון לאבחון מוקדם של ניוון מקולרי גילי?
לדברי ד"ר שירי שולמן, מנהלת מכון העיניים באסותא השלום וראש תחום עיניים ברשת אסותא: "קיימת חשיבות רבה לאבחון מוקדם של ניוון מקולרי גילי, מאחר וסיכויי ההצלחה של הטיפול עולים ככל שמתחילים בשלב מוקדם יותר. לכן, מומלץ לכל אדם מעל גיל 60 להגיע לרופא עיניים אחת לשנה כדי להיבדק בבדיקות סקר. במידה וקיימים גורמי סיכון נוספים, כגון עישון או סיפור משפחתי, מומלץ להתחיל במעקב אף קודם לכן. בדיקות סקר חשובות אלה ניתן לבצע במכוני העיניים של אסותא ברחבי הארץ באופן שוטף".
שירות חדש באסותא מאפשר אבחון ובירור מהיר לבעיות עיניים שונות. השירות החדש נותן מענה לצורך בבירור מהיר, מקצועי ומקיף, ב-ONE STOP SHOP וכולל ייעוץ של רופאים מומחים עם תתי התמחויות שונות בעיניים, ביצוע של מגוון בדיקות ביניהן בדיקת OCT, בדיקת שדה ראייה, צילום פלורסצאין, הדמיות מוח, דופלר קרוטיד, בדיקות דם ו- US עיניים, והכל במסגרת שירות זמין ונגיש ואפשרות להמשך טיפול ניתוחי במידת הצורך במרכזים הרפואיים של אסותא.
No content available.