מערך טיפול בכאב

הכירו את מרפאות הכאב

התמודדות עם כאב כרוני מלווה כמעט כל אחד בתקופה זו או אחרת בחיים. בזכות פריצות דרך טכנולוגיות ורפואיות מצויים כיום בידי רופאים המומחים בשיכוך כאב כלים טובים מתמיד, המאפשרים לצמצם משמעותית ואף לנצח גם כאבים קשים ועקשניים.

למידע שימושי ויצירת קשר

מהו כאב?

כאב הוא בדרך כלל אות אזהרה הניתן לנו על ידי הגוף שמאותת על כך שמשהו אינו כשורה. הפרשנות של אותות מצוקה אלו ככאב היא סובייקטיבית - בני אדם שונים זה מזה ביכולתם לסבול כאב ובסוג התחושה שאותה הם מפרשים ככאב (לחץ, צריבה, תחושת כאב חד וכדומה). המשותף לכל הסובלים מכאב כרוני הוא שיבוש התפקוד היומיומי, חוסר מנוחה ובחלק גדול מהמקרים פגיעה באיכות השינה.

מהו כאב כרוני?

ישנם כאבים חריפים האופייניים למצבים בריאותיים שונים שנמשכים עד שהגוף מרפא את עצמו, כמו כאב לאחר ניתוח. לעומת זאת, ישנם כאבים מתמשכים המכונים כאבים כרוניים. אין הגדרת זמן או נקודה מדויקת שבה כאב הופך לכרוני מאחר שגם המטופלים וגם הגורמים לכאב שונים מאוד זה מזה, אך העיקרון המנחה להגדרת כאב ככרוני הוא כאב הנמשך לפחות שלושה חודשים והרבה מעבר לזמן המצופה להחלמה.

בשלב זה הכאב עצמו הופך למחלה ויכול לפגוע ביכולתם של המטופלים להחלים. ישנם גם מצבים שבהם מחלה כרונית משולבת בהתקפים של כאב חריף או כאב עצבי, כפי שקורה לעיתים אצל חולים אונקולוגיים. במצבים אלה של כאב כרוני לעיתים אין מנוס מטיפול במנגנון הכאב (מעבר לטיפול בבעיה היוצרת אותו) על מנת לשפר את תפקודם ואת איכות חייהם של המטופלים.

מהי רפואת כאב?

רפואת כאב היא תחום רפואי רב-תחומי ומורכב, שיש בו כמה זוויות טיפוליות המתמקד במנגנון הכאב. בעשור האחרון חלה התקדמות רבה ברפואת הכאב המציעה טיפולים שמביאים הקלה, ובמקרים מסוימים אף שיכוך מלא של הכאב. טיפולים אלה מבוצעים רק על ידי רופאים בעלי הכשרה מיוחדת בתחום הטיפול בכאב הכרוני.

מתי מופנים מטופלים למרפאת כאב?

רופאי כאב הם קו שני לטיפול לאחר שהרופאים המומחים בתחום הבעיה הרפואית שממנה סובלים המטופלים, למשל נוירולוגיה, אורתופדיה ואונקולוגיה, ממצים את יכולתם לסייע למטופלים בכלים שברשותם. בירור הכאב מתחיל תמיד אצל אחד הרופאים הללו, המאבחנים את המקור לכאבם של המטופלים ומטפלים בו באמצעות משככי כאבים, תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידליות (NSAIDs) או תרופות נרקוטיות לטווח קצר. לעיתים קרובות טיפולים אלה מסייעים מאוד ואז אין צורך להגיע לרופא מומחה כאב.

במצבים שבהם אין הקלה בכאב בעקבות השימוש בתרופות אלה ובעקבות טיפולים שמרניים נוספים כמו פיזיותרפיה, וכשהכאב נמשך הרבה מעבר למצופה, יכולים הרופאים המטפלים להפנות את המטופלים למרפאת כאב לצורך טיפול במנגנון הכאב עצמו והתאמת תוכנית טיפול אישית. תוכנית הטיפול היא מדורגת ומותאמת למצבם של המטופלים, ומתחילה בדרך כלל מהטיפולים השכיחים והפחות פולשניים, ובהתאם ליעילות ולצורך יכולה להתקדם לטיפולים אחרים בעלי אופי פולשני יותר.

מה מייחד את מרפאות הכאב של אסותא?

במרפאות הכאב של רשת אסותא, הפרוסות ברמת החייל, ראשון לציון, חיפה, אשדוד - כלניות, באר שבע וירושלים, פועלים רופאים מומחים בטיפול בכאב שאליהם אפשר להגיע בהפניית הרופאים המומחים שהם המטפלים או המנתחים.

במרפאות התחום מבוצעים הטיפולים על ידי רופאים מומחים בשיכוך כאב, להבדיל ממרפאות כאב בבתי חולים ציבוריים שבהן עובדים גם רופאים בשלבים שונים של ההתמחות.

בנוסף, לתחום הכאב של אסותא ממשק הדוק עם תחומים רפואיים נוספים ברשת אסותא מרכזים רפואיים. למשל, כירורגים המנתחים באסותא מפנים אל רופאי המערך מטופלים לפני ניתוחים לסיוע בבחירת סוג הניתוח, ולאחר הפעולה לסיוע בהתמודדות עם כאבי הניתוח. שיתוף פעולה הדוק מתקיים גם עם אורתופדים, פיזיותרפיסטים, אונקולוגים וכל גורם טיפולי באסותא שבא במגע עם מטופלים הסובלים מכאבים כרוניים.

אילו סוגי כאבים מטופלים על ידי רופאים מומחים בשיכוך כאב?

רופאי כאב מטפלים במרבית סוגי הכאבים הכרוניים:

  • כאבי גב
  • כאבי ראש
  • כאבי צוואר
  • כאבים במפרקים
  • כאבים הקשורים למחלת הסרטן
  • כאבים נוירופתיים עקב סוכרת או מחלות אחרות של העצבים הפריפריים
  • כאבים המופיעים בעקבות פגיעות בחוט השדרה
  • אירוע מוחי
  • שלבקת חוגרת
  • לאחר ניתוח לתיקון בקע ייתכן כאב עצבי שנוצר בעקבות פגיעה בעצב
  • כאבים בעקבות תאונת דרכים למטופלים שעוברים טיפול אורתופדי ושיקומי
  • כאבים כרוניים לאחר ניתוח

אילו סוגי טיפולים ניתנים במרפאות הכאב של אסותא?

כל הטיפולים הניתנים במסגרת מרפאת כאב הם טיפולים פולשניים אך הפיכים, שפועלים לתקופת זמן של כמה חודשים עד כמה שנים, תלוי בחומרת הפגיעה ובסוג המחלה. מטרתם המרכזית של טיפולים אלה היא לאפשר למטופלים לחוות ירידה משמעותית בעוצמת הכאב ולעיתים אף הפוגה ממנו, כדי לאפשר להם לתפקד ולשפר את איכות חייהם.

בחלון זמן זה הגוף יכול להתקדם לעבר החלמה והמטופלים מסוגלים לעבור טיפולים כגון פיזיותרפיה שמחזקת את השרירים ויכולה להוביל לשיפור של ממש במצבם לאורך זמן.

הטיפולים הניתנים במסגרת מרפאת כאב מתאימים פעמים רבות במצבי ביניים, שבהם הטיפול השמרני כבר אינו אפקטיבי אך ניתוח עדיין אינו מתאים (או לא יכול להתאים כלל עקב גיל המטופלים או מצבם הרפואי).

כיום, הטיפולים הופכים יותר ויותר ממוקדים ומשפיעים פחות על תפקודים שאיננו מעוניינים לפגוע בהם והטיפולים הפולשניים מבוצעים תחת השגחת הדמיה - רנטגן, אולטרסאונד או שילוב של שניהם, להבטחת דיוק ומיקוד מרבי.

שיטות וטכנולוגיות מתקדמות לטיפול בכאב:

  • הזרקות תחת הדמיה
  • טיפול בעזרת גלי רדיו
  • השתלת אלקטרודה
  • טיפולים תרופתיים 
  • פסיכולוגיה רפואית

למידע מפורט על השיטות לחצו כאן >

הנחיות לביקור במרפאות הכאב

  • לביקור ראשון אצל רופאים מומחים בכאב יש להביא את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים לבעיה, כולל רשימת תרופות כרוניות ותוצאות בדיקות הדמיה
  • יש להגיע לטיפול עם מלווה
  • יש להימנע מנהיגה במשך שמונה שעות לאחר הטיפול
  • לבירור הנחיות לנטילת תרופות כרוניות לפני הטיפול ולהנחיות נוספות לגבי צום ותזונה יש לפנות לרופאים במרפאת הכאב

כאב כרוני אינו גזרת גורל - אפשר לצמצם אותו משמעותית וליהנות מאיכות חיים טובה!

מידע שימושי ויצירת קשר

ליצירת קשר ולקביעת תור לחצו כאן>

לצפייה ברופאים המומחים המטפלים ברפואת כאב לחצו כאן>

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ