צנתור ורידי האגן

מהו גודש ורידי האגן (כאב כרוני באגן)?

כאבים באגן בנשים הם אחת הסיבות לביקורים תכופים אצל הגניקולוג. אחת מכל שש מתוך אוכלוסיית הנשים הבוגרות תסבול מכאבים, שליש מהנשים יפנו לקבלת טיפול אצל מומחים ברפואת נשים ולמרפאות כאב. כאב אגן כרוני מתייחס לכאב הנמשך מעל שישה חודשים. הכאב ממוקם מתחת לטבור, בבטן התחתונה והאגן וחמור מספיק כדי לגרום לנכות תפקודית או לדרוש טיפול רפואי.
הגורמים לכאב הכרוני באגן רבים ומגוונים כאשר אנדומטריוזיס השכיח ביותר ואחריו ברשימה שרירנים ברחם, זיהומים באגן, מחלות מעי דלקתיות, עצירות כרונית או בקעים.

אצל כ-15% מהנשים הגורם לכאבי האגן הוא מצב המכונה תסמונת גודש ורידי האגן.

בדומה להתפתחות ורידים בולטים כואבים ברגליים כאן ישנה התפתחות של וורידים מורחבים סביב הרחם והשחלות. וורידי האגן מנקזים את איברי האגן, הזרימה כנגד כח הכבידה, על מנת להצליח במשימה הוורידים נעזרים בשסתומים המסייעים לזרימה בכיוון אחד. כאשר ישנה פגיעה בתפקוד השסתומים דם מצטבר ומרחיב את הוורידים (גודש).

מהם תסמיני גודש ורידי האגן?

התסמינים לרוב מופיעים בעת ההיריון ונמשכים גם לאחריו. הכאב מופיע במהלך היום ויתגבר בעיקר בעת ישיבה או עמידה ממושכת. שכיבה ממושכת בעיקר בלילה מפחיתה ולעיתים מעלימה את הכאב.
הכאב מתגבר בעת קיום יחסים, סביב הוסת ולעיתים לאחר פעילות גופנית בישיבה כגון רכיבה על אופניים.

כיצד מאבחנים גודש בורידי האגן? 

כאב אגן כרוני עלול לנבוע מבעיות במערכת הרבייה, במערכת השריר-שלד, במערכת העיכול והשתן ואף עקב מצבים נפשיים כמו דיכאון. לאחר שאבחנות אלו נשללו ע"י הרופא/ה המטפל/ת ובאם נראה כי יש נוכחות וורידים מורחבת באגן ניתן בוודאות לומר שמדובר בתסמונת גודש וורידי האגן.

 אבחון של גודש ורידי האגן יעשה באמצעות מכשיר האולטרה-סאוונד. הבדיקה אינה פולשנית, אינה כואבת ולא חושפת את הנבדקת לקרינה מייננת. בבדיקה זו ניתן להעריך את אברי האגן- רחם, שחלות וכיס השתן וכן את כלי הדם באגן, קוטרם, מהירויות וכיווני הזרימה. לעיתים נדרש לבצע בדיקת CT  או MRI להערכה טובה יותר של כלי הדם ואברי האגן הסמוכים.

מהן אפשרויות הטיפול בכאב אגן כרוני - גודש וורידי האגן?

הטיפול ניתן בהתאם לחומרת התסמינים:
  • תרופות -  טיפול הורמונלי או תרופות נוגדות דלקת
  • צנתור ורידי אגן  זוהי השיטה הבטוחה ביותר לטיפול בבעיה, הסיבוכים אינם שכיחים ואין מגבלה להיכנס להריון לאחר הטיפול. ההצלחה הטכנית של הפעולה 98%-100%, השיפור מורגש תוך שבועיים בכ- 70%-85% מהמטופלות.
  • ניתוח - בשיטה לפרוסקופית, באמצעות ביצוע מספר חתכים קטנים בבטן מחדירים צינורות אשר דרכם מוחדרת מצלמה לסקירת האגן ובמידה ומזוהים וורידים מורחבים שאינם תקינים, קושרים אותם, הניקוז הוורידי באגן יתבצע דרך הוורידים התקינים

היכן מבוצע הצנתור?

הפעולה מתבצעת בבית החולים אסותא רמת החייל.

כיצד מתבצע צנתור ורידי אגן?

הפעולה מתבצעת בחדר הצנתורים בדרך כלל בהרדמה מקומית וטשטוש. דרך ווריד המפשעה או הצוואר בסיוע צנתר מגיעים לוורידי האגן. מתבצע זיהוי הוורידים שאינם תקינים ולאחר מכן חוסמים אותם. מקובל לחסום עם סלילים ו/או עם נוזל הממלא את חלל הוורידים ובכך חוסם אותם. החסימה של הוורידים הלא תקינים קבועה, הניקוז הוורידי של האגן יתבצע על ידי יתר הוורידים התקינים באגן. משך הצנתור כ- 60-90 דקות ובסיום הפעולה נדרשת השגחה קצרה. השחרור יכול להתבצע באותו היום, כאשר נדרש טיפול לאיזון כאב בימים שאחרי הצנתור.

אילו הכנות יש לבצע לקראת הפעולה?

  • מכתב מרופא מטפל עם ההיסטוריה הרפואית, אלרגיות ותרופות שנוטלים
  • בדיקת אולטרה-סאונד דופלקס של וורידי האגן וכן בדיקת CT ונוגרפיה של הבטן והאגן
  • בדיקות דם: ספירה, כימיה, תפקודי קרישה

 

מידע שימושי

לבחירת הרופאים המומחים שלכם לחצו כאן

למידע המלא על תחום צנתורי כלי דם פריפריים לחצו כאן

 

לוגו אסותא אישי
הצטרפו למועדון הבריאות של אסותא ותיהנו מתוכן חדש ומעניין, תוכלו להכיר מקרוב את המומחים שלנו ולהיות תמיד ראשונים לדעת. ההצטרפות לרשימת התפוצה שלנו מאשרת את ההסכמה לקבל מאסותא תכנים פרסומיים ושיווקיים באמצעי תקשורת שונים. רוצים להתעדכן בכל מה שחשוב בתחום הבריאות?
להצטרפות
דברו איתנו בווטסאפ